A început sezonul accidentelor pe...
Acad prof univ dr Irinel Popescu a explicat, la dezbaterea „Criza coronavirusului: Reguli obligatorii pentru o relansare responsabilă”, că pandemia de COVID-19 a luat lumea pe nepregătite la orice nivel ne-am uita și că măsurile luate, oricât de iraționale par acum, când ne uităm în urmă, au fost luate pe niște considerente științifice fără însă a putea anticipa cum vor decurge lucrurile.
„După cum știți epidemia asta a luat lumea pe nepregătite, inclusiv lumea medicală, și savanții din lumea medicală, autoritățile științifice, cei care ar fi trebuit să stabilească regulile, cei care ar fi trebuit să stabilească protocoalele terapeutice și așa mai departe. Problema e că din păcate derularea evenimentelor a fost atât de rapidă, încât aceste reguli, aceste protocoale, măsurile aplicate, au avut din start un foarte mare grad de relativitate, asta să admitem toată lumea. Până la urmă, așa relative cum au fost, iată că inclusiv în România, și mă bucur că a fost așa, s-a reușit o gestionare cel puțin rezonabilă, dacă nu chiar bună a acestui fenomen cu implicații dramatice, fără doar și poate, și cu vieți omenești pierdute. Și asta s-a reușit pentru că aceste decizii, așa cum au fost ele, până la urmă au fost luate plecând de la niște premize, urmărind niște obiective, monitorizând în permanent procesul așa cum s-a desfășurat. La fel se vor petrece lucrurile și în continuare”, a arătat adacemicianul.
Cel mai mare pericol, în acest moment, este ca relaxarea de care ne bucurăm cu toții, unii prea mult și indisciplinat, să nu aducă mai repede un al doilea val, care să pună și mai tare la pământ economia decât a făcut-o deja, detaliază profesorul. Efectele ar fi dramatice la nivel uman și material, punctează acesta.
„E inutil să vă spun cât de importantă este relansarea, pentru că cel mai mare pericol ar fi cumva să ne întoarcem la un al doilea val al epidemiei, de care au vorbit foarte mulți și care ar putea să apară mai curând decât este cazul din motive de relaxare indisciplinată, ca să nu-i spun iresponsabilă. Efectele economice ar fi dezatruoase, și așa toată lumea vorbește deja de o criză economică, pentru că nu ne mai putem permite să ținem lumea în loc mai mult decât a fost ea ținută. Efectele medicale și psihologice ar fi la fel de dramatice asupra pacienților, mai ales că ar însemna pierderea altor vieți omenești, asupra corpului medical, care a fost pe de-o parte a trecut printr-un stres major, iar pe de altă parte a fost în prima linie, cadrele medicale sunt printre cele mai vizate de infecția cu COVID-19 și așa mai departe”, a explicat prof dr Irinel Popescu.
Trebuie să înțelegem că, într-o societate, avem fiecare responsabilitatea de a avea grijă de propria sănătate și de cea a familiei, iar la nivel economic, angajatorii trebuie și ei să ia măsuri pentru a evita o posibilă răspândire a virusului.
„Deci, aici vobim mai ales de marile unități economice, marile întreptinderi, marile companii. Aici este responsabilitatea maximă. Ea revine ficărui cetățean în parte, e obligat să-și apere propria sănătate, sănătatea membrilor familiei, dar revine în foarte mare măsură și celor care gestionează resurse umane importante, sute, mii de angajați poate. Și aici, responsabilitatea este față de acești angajați în primul rând și față de societate în general. În toate planurile pe care le-am menționat: economic, psihologic, medical. Ori, această responsabilitate nu trebuie să rămână doar o vorbă în vânt. Așa e frumos, vorbim, spunem cuvinte mari și spunem că ne-am angajat. Ea trebuie să aibă o probă obiectivă. Și singura probă obiectivă pe care o văd eu este un proces certificare, adică un proces de evaluare a felului în care se desfășoară relansarea în cadrul acestor mari comunități, cu o minimă garanție că lucrurile se desfășoară cum trebuie. Revenind la ideea inițială și la faptul că am învățat din mers în această epidemie ce trebuie făcut, evident acest lucru este valabil și pentru relansare. Nimeni nu poate pretinde că este deținătorul adevărului absolut, dar așa cum veți vedea, sunt oameni de specialitate (..) care vor încerca să monitorizeze procesul, să ofere certificarea de care spuneam, și să ateste reponsabilitatea celor care trebuie să treacă prin acest proces de relansare. Cu limitele de care aminteam anterior, însă sunt convins că ori de câte ori asemenea profesioniști vor interveni în procesul de relansare, vor exista infinit mai multe garanții că ea se va desfășura așa cum trebuie”, a punctat academicianul.
Cum au reușit americanii și nemții să țină deschise mari companii, aflați de la dr Mihail Pautov, în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...