Consumul moderat de cafea este...
Această boală aparent banală și adesea ignorată de pacienți poate provoca mari probleme de sănătate. Cristina Pricop, Public Affairs Head Romania la Sanofi, a subliniat importanța acestor concluzii în cadrul dezbaterii "Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate", organizate de DC News Media Group că gripa face ravagii în organism.
Deși gripa este adesea percepută ca o boală comună, statisticile relevă că aceasta poate fi deosebit de periculoasă, crescând riscul de complicații grave precum accident vascular cerebral (AVC) și infarct miocardic. Potrivit studiilor, persoanele care suferă de gripă prezintă un risc de până la 8 ori mai mare de a suferi un AVC și un risc de până la 10 ori mai mare de a suferi un infarct miocardic.
"În România, în 2019, am avut vreo 600.000 de spitalizări din cauza gripei. Asta înseamnă că 600.000 nu numai că nu s-au vaccinat, dar s-au îmbolnăvit de o formă care crește riscul de AVC de până la 8 ori și de până la 10 ori riscul de infarct miocardic. Asta ar trebui să comunicăm populației: o boală banală omoară, o boală banală nu omoară direct, dar indirect creează comorbidități care duc la deces", a explicat Cristina Pricop, Public Affairs Head Romania la Sanofi, în cadrul dezbaterii "Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate", organizate de DC News Media Group.
Vezi și: Semnul care arată debutul bolii Alzheimer. Nu este vorba de pierderile de memorie
Gripa poate crește riscul de AVC (accident vascular cerebral) și infarct miocardic (atac de cord), în special la persoanele cu factori de risc existenți. Gripa poate afecta sistemul cardiovascular în mai multe moduri, inclusiv prin creșterea inflamației și a stresului asupra inimii și a vaselor de sânge. Persoanele cu boli cardiovasculare preexistente, vârstnicii și persoanele cu sistem imunitar slăbit sunt mai susceptibile la complicații severe cauzate de gripă.
Atât AVC-ul, cât și infarctul miocardic sunt afecțiuni grave care necesită îngrijire medicală imediată. În timpul sezonului gripal, este important ca persoanele cu risc crescut să se vaccineze antigripal și să ia măsuri de prevenire a infecției, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele bolnave. De asemenea, este esențial ca aceste persoane să-și mențină controlul asupra altor factori de risc pentru AVC și infarct miocardic, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, nivelurile ridicate de colesterol, diabetul și fumatul.
Vezi și: Ce se întâmplă în creier în timpul unei anestezii generale. Ce impact au medicamentele
Gripa - FOTO: Freepik@cookie_studio
Gripa poate fi prevenită în mare măsură prin vaccinare. Vaccinul antigripal este cel mai eficient mod de a reduce riscul de îmbolnăvire cu gripă și de a preveni complicațiile grave asociate, cum ar fi pneumonie, bronșită și chiar decesul în cazurile severe. Vaccinarea antigripală este recomandată în special pentru grupurile cu risc crescut, cum ar fi vârstnicii, copiii mici, femeile gravide și persoanele cu afecțiuni medicale cronice.
Vaccinul antigripal este actualizat în fiecare an pentru a corespunde tulpinilor predominante de gripă circulante în sezonul respectiv. Deși vaccinul nu oferă o protecție totală împotriva gripei, chiar și atunci când tulpinile nu sunt complet potrivite, acesta poate reduce severitatea simptomelor și riscul de complicații.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Consumul moderat de cafea este...
Îmbunătățirea vitezei de alergare...
Cum distruge diabetul organele interne. Medicul Doru Negru ne-a...
Care sunt simptomele ulcerului și cum...
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni...
Află mai multe despre apa cu semințe...
Un studiu recent sugerează că...