Primul caz de gripă din România. Prof. dr. Victoria Aramă: E un copil de 11 ani

gripa - FOTO: Freepik@Design Boundary
EXCLUSIV
În România a fost înregistrat primul caz de gripă din acest sezon. 

Vezi și: COVID-19, impact asupra creierului. Forma severă a bolii îmbătrânește creierul cu 20 de ani

În cadrul conferinței dedicate sezonului epidemic ”Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS Media Group, prof. dr. Victoria Aramă, medic primar în boli infecțioase la UMF „Carol Davila” București, a anunțat primul caz confirmat de gripă în acest sezon. Este vorba despre un copil de 11 ani, care a venit dintr-un județ limitrof Bucureștiului. Testele efectuate au arătat un rezultat pozitiv, iar starea de febră a alertat echipa medicală.

"Avem un prim caz de gripă la un copil de 11 ani, care a venit dintr-un județ limitrof Bucureștiului și a fost o surpriză la testul pozitiv, febril fiind. Deja avem un prim caz internat, spitalizat. Știm că este virus gripal de tip A. Rezultatele urmează să vină în cursul zilei de azi.

Dacă ar fi fost vaccinat anul trecut, oricum nu ar mai fi fost protejat", a explicat Prof. dr. Victoria Aramă, Medic primar Boli Infecţioase, UMF ”Carol Davila” Bucureşti, INBI Prof. Dr. Matei Balș, în cadrul conferinței cu titlul ”Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”.

Vezi și: Angioplastia coronariană, tehnica ce înlocuiește bypass-ul. Dr. Rodica Niculescu: Nu mai tăiem toracele. E mult mai simplă

Gripa tip A, ce este 

Există patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C și D. Virusurile gripale de tip A și B cauzează epidemii sezoniere de boală la oameni (cunoscută sub numele de sezonul gripal) aproape în fiecare iarnă.

Virusurile gripale de tip A sunt singurele virusuri gripale cunoscute care provoacă pandemii de gripă (adică epidemii globale de boală gripală). O pandemie poate apărea atunci când un nou și diferit virus gripal de tip A apare și infectează oamenii, având capacitatea de a se răspândi eficient între oameni și împotriva căruia oamenii au puțină sau deloc imunitate.

Infecțiile cu virusul gripal de tip C cauzează în general boli ușoare și nu se consideră că provoacă epidemii umane. Virusurile gripale de tip D afectează în principal bovinele, având unele cazuri de spillover la alte animale, dar nu sunt cunoscute ca infectând oamenii pentru a provoca boli.

Virusurile gripale de tip A sunt împărțite în subtipuri pe baza a două proteine de pe suprafața virusului: hemaglutinina (H) și neuraminidaza (N). Există 18 subtipuri diferite de hemaglutinine și 11 subtipuri diferite de neuraminidaze (H1 până la H18 și N1 până la N11, respectiv). Deși au fost identificate în natură mai mult de 130 de combinații de subtipuri de gripă de tip A, în principal din păsări sălbatice, există potențial multe alte combinații de subtipuri de gripă de tip A, având în vedere propensitatea virusului la "reasortare".

Reasortarea este un proces prin care virusurile gripale schimbă segmente de gene. Reasortarea poate apărea atunci când două virusuri gripale infectează simultan un gazdă și schimbă informații genetice. Subtipurile actuale de virus gripal de tip A care circulă în mod obișnuit printre oameni includ A(H1N1) și A(H3N2). Subtipurile de gripă de tip A pot fi împărțite și în diferite "clade" și "sub-clade" genetice.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel