Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România - realizări și perspective
3 martie 2025
Trustul de presă DC Media Group, sub egida Societății de ORL și Chirurgie Cervico-Facială, va organiza în data de 3 MARTIE 2025 Conferința "Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România - realizări și perspective".
Evenimentul se va desfășura începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Salon A.
Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DC News, DC News TV și DC Medical, pe paginile de Facebook ale acestora și pe canalul de YouTube DCNews.
În fiecare an, în data de 3 martie, este marcată Ziua Mondială a Auzului, o zi dedicată creșterii gradului de conștientizare asupra importanței auzului și asupra prevenirii surdității. Conform statisticilor, în România, la fiecare 1,000 de nașteri viabile, 3 dintre nou-născuți prezintă deficiențe de auz greu de sesizat în lipsa unui control de specialitate. Surditatea este afecțiunea nativă cu cea mai mare incidență de la noi din țară, ce ajunge să fie depistată de cele mai multe ori abia în jurul vârstei de 2 ani, când șansele de recuperare a capacității de vorbire a copilului sunt cu mult mai reduse. Deși screeningul auditiv neonatal a fost implementat treptat în spitale, acesta nu este disponibil pe întreg teritoriul țării, iar accesul la un diagnostic precoce și la tratamente încă variază considerabil în funcție de zona geografică și de resursele disponibile.
De 20 de ani, Programul Național de Tratament al Surdității prin Proteze Auditive Implantabile a avut un impact semnificativ asupra tratamentului surdității, dar este nevoie în continuare de o reevaluare a rezultatelor și de identificarea unor soluții inovative pentru a răspunde provocărilor încă existente. Acestea includ accesul echitabil la proteze auditive, soluții de auz implantabile și la servicii de (re)abilitare, integrarea persoanelor cu deficiențe de auz în societate și reducerea listelor de așteptare pentru implanturi.
În acest context, conferința își propune să abordeze aspectele esențiale ale tratării și prevenției surdității în România cu focus pe Programul Național. Evenimentul va reuni specialiști din domeniu, factori de decizie, autorități, precum și organizații non-guvernamentale pentru a analiza realizările actuale ale programului și perspectivele de îmbunătățire a accesului la tratament pentru persoanele cu deficiențe de auz.