Cum pot fi atrași medicii în localitățile mici. Dr. Adriana Mihalaș: Rezolvarea problemei mi-a schimbat perspectiva

medicii - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro
EXCLUSIV
Localitățile mici din România se confruntă cu o criză acută de medici, iar soluțiile tradiționale nu mai sunt suficiente. Dr. Adriana Mihalaș subliniază că atragerea medicilor nu depinde doar de condițiile oferite acestora, ci și de integrarea familiilor lor în comunitate, prin asigurarea de locuri de muncă pentru soți și soții, dar și facilități pentru o viață decentă.

Într-un context în care localitățile mici din România se confruntă cu o lipsă acută de medici, o abordare inovativă pentru atragerea acestora poate fi cheia pentru revitalizarea sistemului medical din zonele defavorizate. Dr. Adriana Mihalaș, cunoscută pentru activitatea sa în cadrul Colegiului Medicilor, povestește despre provocările întâmpinate în încercarea de a atrage tineri medici în orașele mici, precum Gura Humorului.

"Președintele rezidenților din România, cu care m-am întâlnit tot la Colegiul Medicilor, pentru că de fapt ăsta a fost avantajul meu, că lucrez la Colegiul Medicilor, mi-a spus să ai grijă, că dacă vrei să meargă un doctor la Gura Humorului, trebuie ca și soția și soțul să aibă post acolo, indiferent de profesia pe care o are.

Și mi-a pus această cheie. A zis, da, îl faci pe ăla să se îndrăgostească de loc, să lucreze în spitalul ăla, dar ce te faci cu soțul, cu soția? Pentru că sunt tineri, se duc, le dai locuință, vorbești cu primarul.

Și rezolvarea problemei mi-a schimbat perspectiva. Deci în loc să fac stațiune, deodată a trebuit să transform în spital", a explicat dr. Adriana Mihalaș, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

 Această observație subliniază un aspect adesea neglijat atunci când vine vorba de recrutarea personalului medical: integrarea în comunitatea locală nu se referă doar la medic, ci și la familia acestuia. Este esențial ca, pe lângă oferirea unui loc de muncă, să se creeze condițiile necesare pentru ca aceștia să se simtă parte dintr-un întreg și să nu fie forțați să părăsească localitatea din cauza lipsei unor oportunități profesionale pentru parteneri.

Cum pot fi atrași medicii în localitățile mici. Dr. Adriana Mihalaș: Rezolvarea problemei mi-a schimbat perspectiva

Gura Humorului, stațiune de recuperare medicală

În această direcție, soluțiile nu sunt simple. Dacă în trecut, autoritățile locale ar fi optat pentru transformarea unor localități mici în stațiuni turistice, acum se pune accent pe dezvoltarea infrastructurii de sănătate, atragerea de personal medical și susținerea acestora pe termen lung. Dr. Mihalaș povestește cum, la început, ideea era să transforme Gura Humorului într-o stațiune, însă, în urma discuțiilor cu reprezentanții sistemului medical, a înțeles că succesul proiectului depinde de transformarea acestor localități într-un loc atractiv nu doar pentru medici, ci și pentru familiile lor.

În contextul crizei de personal medical, mai ales în orașele mici, autoritățile trebuie să se gândească la soluții integrative, care să includă locuri de muncă pentru toți membrii familiei medicului, dar și la îmbunătățirea condițiilor de trai, educație și infrastructură. Numai astfel va fi posibil ca medicii să rămână în aceste comunități, iar pacienții din zonele defavorizate să beneficieze de servicii medicale adecvate.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Comisia Europeană a aprobat vaccinul Pfizer împotriva RSV
Cinci tipuri de sângerări pe care nu ar trebui să le ignori niciodată

Crossuri externe

pixel