Tomograful mobil, soluție pentru zonele izolate. Dr. Adriana Mihalaș: Imaginile pot fi citite de oriunde

tomograful mobil - FOTO: Freepik@Who is Danny
EXCLUSIV
Dr. Adriana Mihalaș a demonstrat cum telemedicina și tomografele mobile pot revoluționa accesul la diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, folosind un model de succes de la Gura Humorului, unde echipele locale sunt formate pentru a efectua imagistică de calitate, iar rezultatele pot fi interpretate de specialiști din întreaga lume. O soluție inovativă ce combină tehnologia cu organizarea comunitară pentru a adresa nevoile celor din zone izolate.

Dr. Adriana Mihalaș, într-o discuție exclusivă pentru DC Medical și DC News, a explicat cum utilizarea telemedicinei în domeniul imagisticii, în special în radiologie, poate îmbunătăți accesul la servicii medicale esențiale. Un aspect esențial al acestui demers este formarea personalului medical.

"De ce am cerut tomograful? Pentru că una din puținele specialități care poate fi accesată de telemedicină este imagistica, radiologia.

Deci dacă eu am cinci asistente care știu să facă treaba cu tomograful și știu să folosească soft-ul și știu să pună pacientul cum trebuie pentru că radiologul a fost la Gura Humorului și le-a învățat cum să facă, pe pacientul cronic, pentru că nu e vorba de urgență, toate imaginile pot fi citite din București, din Cluj, din Iași, din Singapore, de oriunde", a explicat dr. Adriana Mihalaș, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Screening-ul pentru cancerul pulmonar, susținut de Banca Mondială

Dr. Mihalaș a menționat, de asemenea, un program găsit pe Banca Mondială destinat screeningului pentru cancerul pulmonar, care poate fi implementat pentru a optimiza diagnosticarea precoce în comunitățile mai puțin accesibile

Am găsit pe Banca Mondială un program pe screening de cancer pulmonar și m-am gândit că mai optimizăm un pic.

Nu pot să iei toți banii de la Casa de Asigurări,  dar dacă există program de screening de cancer pulmonar, eu mut tomograful cu roți din sat în sat, vorbesc cu medicii de familie. Trebuie determinare și organizare.

Repet, trebuie doar să-ți dorești. Îți iei timp. Aduni oameni. Și asta costă, nu zic nu, dar totuși nu e un efort financiar atât de mare, ci este un efort uman, este un voluntariat dacă vreți", a explicat dr. Adriana Mihalaș, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cinci tipuri de sângerări pe care nu ar trebui să le ignori niciodată
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde

Crossuri externe

pixel