"A fost diagnosticată cu cancer de sân în Finlanda". Livia Stan: Acolo tratamentul este suportat de stat. Se decontează inclusiv transportul la tratament

Cancer, Finlanda - Foto: Freepik
EXCLUSIV
"În 4 săptămâni pacientul are șansa la tratamentul cel mai potrivit pentru el. Tratamentul este suportat de stat, dar este și o co-plată pe care pacientul o face pentru anumite testări și vizite la medic".

Livia Stan, Policy and Market Access Director, MSD România, a descris o experiență personală legată de diagnosticarea cu cancer a unei prietene, în Finlanda și a subliniat diferențele majore dintre sistemele de sănătate din Finlanda și România.

Vezi și: Terapia care vindecă orice cancer. Dr. Mircea Dediu: Chimioterapia este bună, dar NU e specifică. Afectează multiple organe, acționează și pe celulele bune

Potrivit ei, în Finlanda, procesul de la pria vizită la medic până la începutul tratamentulu durează aproximativ 3 săptămâni, pacientul beneficiind de tratament acoperit de stat și contribuind doar pentru anumite teste și vizite medicale.

Acolo, pacientul ajunge rapid la o comisie multidisciplinară care stabilește un protocol de tratament ce poate include chirurgie, imunoterapie, chimioterapie, radioterapie și tratamente hormonale.

Vezi și: Medicamente inovative așteaptă de 2 ani să intre pe piața din România. Livia Stan (MSD România): E o situație fără precedent. Pierdem vieți, avem familii distruse și pierdem bani la bugetul de stat

În Finlanda, în 4 săptămâni, pacientul începe tratamentul, având inclusiv transportul la ședințele de tratament decontat de stat.

"Este o experiență personală prin care trec în aceste momente cu o prietenă foarte dragă care a fost diagnosticată cu cancer de sân în Finlanda.

Acolo, în 3 săptămâni, pacientul ajunge de la prima vizită în cabinetul medicului generalist, până la accesul la tratament. Acesta este parcursul normal al unui pacient oncologic în Finlanda, unde tratamentul este suportat de stat, dar este și o co-plată pe care pacientul o face pentru anumite testări și vizite la medic.

În 3 săptămâni ai acces la o comisie multidisciplinară care îți dă un protocol de tratament, care poate implica chirurgie și/sau alte tipuri de tratamente, inclusiv imunoterapie sau chimioterapie, radioterapie și tratamente hormonale.

Iar după ce ai această schemă de tratament, în următoarea săptămână intri în tratament sau în operație.

Deci în interval de 4 săptămâni pacientul are șanse să aibă acces la tratamentul cel mai potrivit pentru el.

Cred că acesta ar trebui să fie standardul și în România.

Într-adevăr, acolo există o  trasabilitate mai clară a pacienților și nu poți să alegi sau să stabilești tu către cine te duci și care ar fi interesul pe care-l poți avea pentru un anumit medic sau pentru un centru sau altul.

Totul este foarte clar stabilit acolo și se decontează inclusiv transportul pacientului la sesiunile de tratament, pentru că pacientul nu poate să conducă și nu poate merge singur către acest tratament.

Lucrurile acestea se pot face și la noi, sunt intervenții pe care deja Casa Națională de Asigurări de Sănătate a făcut modificări la contractul cadru, inclusiv la includerea măsurilor de prevenție și unui pachet oncologic pentru persoanele neasigurate. Cred că sunt pași importanți pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate le face în implementarea Planului Naționald de Cancer.

Cred că doar prin aceste măsuri putem să avem un impact cu adevărat asupra vieții pacientului. Este foarte important să intervenim atunci când trebuie, la momentul la care se diagnostichează această boală, pentru că și costurile vor fi mai mici. Atât costurile de tratament, cât și costurile cu reinserția persoanei în viața economică și cu șansa pe care această persoană o va avea pentru a produce din nou venituri pentru economie.

Rata de supraviețuire la 5 ani, dacă pacientul este diagnosticat în stadii precoce, față de diagnosticul în stadiile 4, de exemplu, este cu 98% mai mare.

Costurile sunt de 10 ori mai mari în cazul în care diagnosticul este pus într-un stadiu mai avansat al bolii. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le știm și trebuie să ne uităm la modurile care, pe termen lung, putem afecta viața pacienților și putem îmbunătăți eficiența utilizării costurilor", a declarat  Livia Stan, Policy and Market Access Director, MSD România, în cadrul dezbaterii DC Media Group - "Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului".

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel