Știai că data și grosimea primei...
Vezi și: Primul caz de gripă din România. Prof. dr. Victoria Aramă: E un copil de 11 ani
În cadrul conferinți cu tema „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA Group, prof. dr. Victoria Aramă, medic primar Boli Infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, a tras un semnal de alarmă privind creșterea alarmantă a infecțiilor respiratorii pe fondul apropierii sezonului rece. Aceasta coordonează o secție de adulți cu 35 de paturi, unde predomină cazurile de infecții transmise pe cale respiratorie.
"În cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș coordonez o secție de adulți cu 35 de paturi, în care predomină infecțiile transmise pe cale respiratorie, și am avut și avem 3-4 saloane cu pacienți cu COVID-19, majoritatea dintre ei vârstnici, foarte mulți din instituții, azile de bătrâni și nevaccinați anti-COVID-19.
Peste vară, am avut gripă până în luna iunie, chiar iulie, ultimele cazuri și saloane dedicate gripei. Acum, avem un salon dedicat tusei convulsive, în funcție de numărul de cazuri care se prezintă la camera de gardă. Avem saloane cu diverse pneumonii, virale și bacteriene. Predomină infecțiile de tract respirator și ne așteptăm ca numărul lor să crească vertiginos.
În sezonul rece anterior, am avut cele mai multe infecții respiratorii și cele mai severe, inclusiv la persoane relativ tinere, fără factori de risc și nevaccinate. Mă refer la gripă", a explicat Prof. dr. Victoria Aramă, Medic primar Boli Infecţioase, UMF ”Carol Davila” Bucureşti, INBI Prof. Dr. Matei Balș, în cadrul conferinței cu titlul ”Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”.
Vezi și: COVID-19, impact asupra creierului. Forma severă a bolii îmbătrânește creierul cu 20 de ani
În sezonul rece anterior, au fost raportate infecții respiratorii severe, chiar și în rândul tinerilor, fără factori de risc evidenți.
"Am avut extrem de multe forme severe de gripă la persoane până în 50 de ani fără multe comorbidități sau deloc, gripă suprainfectată cu pneumococ sau alte bacterii, care au condus la spitalizare sau ședere în ATI și am avut un caz care a mers inclusiv către lobectomie pentru că a făcut un abces pulmonar imens.
După pandemie, în istoria medicinei s-a scris acest lucru. Următoarele sezoane reci după pandemiile de gripă au urmat cu frecvență foarte mare și severitate foarte mare pentru toate infecțiile transmise pe cale respiratorie.
Trebuie să sensibilizăm acum, în septembrie-octombrie, lumea medicală și populația să se vaccineze împotriva tuturor infecțiilor respiratorii pentru care avem vaccin disponibil, pentru a face profilaxie, prevenție și a nu supraîncărca și colmata sistemul sanitar cu cazuri de infecții respiratorii care puteau fi prevenite", a explicat Prof. dr. Victoria Aramă, Medic primar Boli Infecţioase, UMF ”Carol Davila” Bucureşti, INBI Prof. Dr. Matei Balș, în cadrul conferinței cu titlul ”Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...