Florin Buicu: În 1995, România a fost unul dintre cei mai mai producători de substanțe active din Europa. Exportul mergea în peste 50 de state. Nu se mai întâmplă!

Medicamente - Foto: Freepik @viky-lia
EXCLUSIV
"În 1995, România a fost unul dintre cei mai mai producători de substanțe active din Europa". Florin Buicu, despre planul Parlamentului European cu industria farma.

"În 1995, România a fost unul dintre cei mai mai producători de substanțe active din Europa. Avem 15 situri în care se produceau substanțe chimice, începând cu București, Pitești, Ploiești, Târnăveni... iar exportul acestor produse chimice mergea către peste 50 de state.

Acest lucru nu se mai întâmplă!

În schimb, în 2023, România și domeniul acesta al industriei chimice, a meteriilor prime, a contribuit cu 12% din deficitul de balanță comercială, în condițiile în care toată industria chimică, inclusiv cu substanțele pentru farma, au avut un impact negativ de 30% în acest deficit de balanță comercială.

O să spuneți de ce un medic prezintă aceste cifre? Specialitatea mea de sănătate publică și management mă obligă să mă uit la istorie, să cunosc istoria, să cunoaștem prezentul, pentru a propune lucrurile bune pentru viitor.

Și pentru că suntem într-o perioadă în care Europa se află într-o campanie de alegeri, aș vrea să merg la politica europeană privind medicamentele și aș vrea să fac referire la comunicarea Comisiei pentru Parlamentul European (...) în care se pornește de la niște cerințe generale:

- disponibilitatea continuă a medicamentelor este esențială

- deficitele de medicamente pun în pericol sănătatea și bunăstarea cetățenilor

- este necesară o nouă abordare pentru combaterea deficitelor de medicamente în cadrul UE

- UE are un sector farmaceutic puternic, fiind un lider în producția de medicamente, un contributor major în economia UE, având un număr de peste 800.000 de angajați în acest sector.

Piața UE a medicamentelor rămâne fragmentată, deși UE reprezintă a doua piață mondială de medicamente.

- disponibilitatea continuă a unor medicamente sigure, eficace și la prețurile accesibile pentru pacienți reprezintă o bază a sănătății UE

Pornind de la aceste deziderate se impun măsuri privind îmbunătățirea accesului și creșterea predictibilității privind medicamentele la nivel european", a declarat Prof. dr. Florin Buicu, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, în cadrul dezbaterii DC MEDIA GROUP - "Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate".

 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel