Te pregătești pentru prima ta...
Dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM W.A.I.T. 2022 a prezentat rezultatele studiului WAIT în ceea ce privește medicamentele inovative, în România.
"Studiul WAIT este un studiu care a ajuns la a 20-a ediție și care spune câteva lucruri.
În primul rând, arată un progres masiv începând din anul 2014 pentru accesul la inovație în România. Dar, atenție, arată un progres masiv pentru medicamentele aprobate la nivel european între 6 și 10 ani în urmă. La acelea stăm extraordinar de bine ca acces.
Timpul este un factor extrem de important, mai ales când vorbim de patologii precum cea oncologică, iar dacă ne uităm la medicamentele aprobate recent la nivel european, deci 2019-2022, care au fost analizate în anul 2023, tocmai pentru că e această perioadă de un an, e considerată relevantă pentru a permite statelor să ramburseze aceste medicamente, vedem următorul lucru: medicamentele care au fost aprobate la nivel european în 2022 nu sunt rambursate în România sau cel puțin nu erau rambursate la 05/01/2024.
Medicamentele din 2019-2021, deci aprobate la nivel european în acest interval, sunt rambursate în România mai puțin de 1 din 5.
Deci pentru medicamentele oncologice 19%, respectiv nouă din 48 medicamente aprobate în acea perioadă la nivel european sunt disponibile pacienților români în regim rambursat, iar durata în care aceste medicamente ajung la pacienți este de 828 de zile.
Este o durată care aparent este îmbunătățită față de cea din ancheta de anul trecut, dar îmbunătățirea, din păcate, este majoritar pe hârtie și datorită metodologiei - care practic nu permite să calculăm durata aceasta de timp în care ajunge medicamentul la pacient - dacă nu avem data în care s-a rambursat medicamentul. ;
Este foarte bine că pe lista s-a actualizat cu cele 28 de de molecule și indicații, dintre care 22 compensate pentru prima dată. Dar această actualizare listei vine după ce lista a fost pusă în transparență decizională la sfârșitul lui noiembrie, era preconizată să fie implementată în ianuarie și în martie și a fost implementată anul acesta în mai și în în iunie. Deci cu toții înțelegem că într-adevăr sunt probleme de finanțare, dar faptul că împingem și se creează coloane de medicamente care așteaptă fie cu negocierea în contract cost-volum, fie rambursarea în modalitate necondiționată are două consecințe.
În primul rând, impactul introducerii acestor medicamente în listă va crește cu fiecare lună în care ele sunt lăsate să aștepte și se acumulează.
Și în al 2-lea rând, facem false economii pentru că pacienții care nu beneficiază de aceste medicamente, beneficiază de un tratament suboptimal de multe ori sau care nu dă rezultatele spontate sau, din păcate, au un rezultat și mai teribil, acela că pacienții nu mai rămân în viață pentru a beneficia de terapiile care puteau să le salveze viața sau să cel puțin să le îmbunătățească major anii pe care îi mai au de trăit", a declarat Dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM W.A.I.T. 2022 în cadrul dezbaterii DC Media Group - "Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului".
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...