Medicamente inovative așteaptă de 2 ani să intre pe piața din România. Livia Stan (MSD România): E o situație fără precedent. Pierdem vieți, avem familii distruse și pierdem bani la bugetul de stat

Medicamente cancer - Foto: Freepik @user16639364
EXCLUSIV
O mulțime de medicamente inovative, inclusiv medicamente pentru cancer, așteaptă de 2 ani să intre pe piața din România. "Vorbim despre o șansă la viață pentru pacienți și suma nu este atât de mare".

Testele genetice și biomarkerii sunt metode utilizate tot mai des pentru a identifica riscul de cancer și pentru a detecta prezența cancerului înainte de apariția primelor simptome. Imunoterapia, terapia genică și celulară pot trata cazurile care nu răspund la citostatice, făcând cancerul o boală vindecabilă.

Cu toate acestea, costurile mari limitează accesul multor pacienți la terapiile moderne, iar mulți pacienți nu sunt conștienți de opțiunile de screening disponibile și de importanța depistării precoce.

"Pierderea socială estimată din cauza mortalității premature a ajuns la 46.516 ani de viață pierduți din cauza cancerului. Asta înseamnă aproximativ 8.826 de ani de viață productivă.

Asta se traduce în bani. În fiecare an, acești ani de viață productivă pierduți înseamnă 45 de milioane de dolari mai puțini la economia națională.

Doctorii nu au timp să facă astfel de calcule, pentru că sunt mult mai concentrați să le dea o șansă la viață pacienților lor, să aibă acces la cele mai noi și inovative tratamente, dar aceste calcule se fac în lume și astfel pierdem vieți, avem familii distruse și pierdem bani la bugetul de stat.

Aș vrea să precizez că limita de contractare pentru contractele de cost-volum pentru anul 2024 se află într-o situație fără precedent. Tocmai pentru că anul trecut nu s-a făcut rectificarea bugetară, această limită nu a fost suficientă pentru a încheia toate contractele în derulare care asigură tratamentul curent al pacienților. Nu vorbim despre medicamente noi, ci de tratamente noi. Pentru că nu au fost suficienți bani, o parte din contracte au fost anulate pentru 2024.

Asta a însemnat aproximativ 1,5 miliarde lei. Acești bani lipsesc. Această sumă trebuie reîntregită.

Și din nou fără precedent, dacă acest lucru nu se va întâmpla, CNAS va fi pusă în situația că nu poată folosi toți banii alocați.

În această dimineață, CNAS a pus pe site limita de contractare pe care o mai are pe site, adică, aproape 775 de milioane de lei, pe care nu o mai poate folosi pentru că nu acoperă toate contractele care ajung la termen la sfârșitul acestei luni sau până la sfârșitul acestui an.

Este o situație fără precedent care sunt convinsă că-și va găsi rezolvarea necesară.

În plus, există o serie de medicamente care așteaptă încheierea unor contracte cost-volum. Aceste medicamente așteaptă de 2 ani. Sunt medicamente inovative care pot face diferența între viață și moarte pentru pacienții oncologici. Nu vorbim doar de medicamente oncologice.

Vorbim despre o șansă la viață pentru pacienți și suma nu este atât de mare. Sunt necesari 2 miliarde de ron pentru includerea acestor medicamente în contractele cost-volum și acestea nu vor avea impact bugetar în cursul acestui an, ci în anii următori, în funcție de pacienții care vor avea acces la tratament, din punct de vedere medical", a declarat  Livia Stan, Policy and Market Access Director, MSD România, în cadrul dezbaterii DC Media Group - "Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului".

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel