De ce să ridici picioarele unei persoane leșinate sau inconștiente. Prof. dr. Dragoș Vinereanu: Încearcă să-l ridice, deși e mort

Prim ajutor - Foto: Freepik @romanzaiets
EXCLUSIV
Ce să faci prima dată când vezi o persoană leșinată. Dr. Dragoș Vinereanu ne-a spus despre greșeala pe care o fac cei mai mulți.

Atunci când vezi o persoană căzută pe stradă trebuie să acționezi rapid, corect și eficient pentru a-i oferi primul ajutor până la venirea echipajelor de salvare.

Din păcate, România stă prost și la primul ajutor. În școli nu există cursuri de prim ajutor și, în general, oamenii nu sunt interesați să cunoască aceste noțiuni în afara școlii sau jobului.

De cele mai multe ori, lipsa de cunoștințe de prim ajutor ne fac neputincioși în fața unei situații de urgență. Atunci când o persoană cade brusc pe stradă, oamenii nu știu cum să reacționeze.

Prof. dr. Dragoș Vinereanu ne-a explicat că primul lucru pe care îl fac trecătorii atunci când văd o persoană căzută este să îl ridice, un lucru cât se poate de greșit.

Foto: Freepik @pixel-shot.com

"Educația trebuie să fie făcută altfel. În țările scandinave învață resuscitare cardio respiratorie de pe băncile școlii, știu ce trebuie să facă.

Închipuiți-vă cum pică un pacient pe stradă și vedeți care este comportamentul oamenilor de acolo. De regulă încearcă să-l ridice, deși el este mort.

Când în mod normal trebuie să facă invers, să ridice picioarele ca să-și revină din lipotimie", a declarat Prof. dr. Dragoș Vinereanu, Președinte Fundația Română a Inimii, în cadrul dezbaterii DC Media Group - "Pompează Viață #CardiomiopatiaContează".

Ei bine, da, ridicarea picioarelor în cazul unei persoane inconștiente este o tehnică cunoscută și este folosită ca măsură de prim ajutor pentru a menține fluxul sanguin către creier și alte organe vitale.

Principala idee din spatele acestei acțiuni este că gravitația poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin către partea superioară a corpului, inclusiv către creier, astfel încât să se prevină sau să se reducă riscul de leșin sau de pierdere a conștienței.

Studiile și cercetările medicale au arătat că ridicarea picioarelor în timpul unei situații de șoc hipovolemic poate ajuta la creșterea fluxului sanguin către creier și implicit la menținerea conștienței sau la recuperarea acesteia.

Cum reacționezi dacă vezi pe cineva căzut pe stradă

Reține că înainte de a te apropia de o persoană căzută, trebuie să te asiguri că nu există niciun pericol imediat pentru tine sau pentru cei din jur.

Apropie-te de persoana căzută și încearcă să stabilești o comunicare verbală. Întreabă-l dacă este conștient, dacă are dureri și încurajează-l să rămână calm.

Dacă persoana pare să fie inconștientă, are dificultăți de respirație sau alte semne de urgență medicală, sună imediat la numărul de urgență 112 pentru a cere ajutor medical calificat.

Dacă persoana nu prezintă semne grave de traumă, poziționează-i picioarele într-o poziție mai ridicată decât restul corpului. Acest lucru va facilita circulația sângelui către creier și alte organe vitale.

Nu ridica brusc persoana aflată pe jos, deoarece acest lucru ar putea agrava eventualele leziuni sau fracturi pe care le-ar putea avea.

De asemenea, nu încerca să muți persoana dacă există suspiciuni de leziui ale coloanei vertebrale sau ale capului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel