Protezarea auditivă, costisitoare. Dr. Sebastian Cozma: Cu un Trabant nimeni nu poate face performanță

protezarea auditiva - FOTO: Freepik@andreypopv
EXCLUSIV
Protezarea auditivă este o intervenție vitală pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu deficiențe de auz. Este o soluție care nu numai restabilește capacitatea de a auzi, dar contribuie și la comunicare, educație și integrare socială. 

Prof. dr. Sebastian Cozma, Medic Primar ORL și Coordonator al Compartimentului de Audiologie și Vestibulogie la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, a subliniat în cadrul dezbaterii organizate de DC Media Group - "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională", importanța garantării dreptului la auz și comunicare pentru fiecare persoană de către Statul român, conform Constituției.

"Mai avem și alte cazuri, cum ar fi copii care nu trebuie implantați după screening, ci care trebuie protejați auditiv. Și aici sunt probleme. Am încercat o intervenție la nivelul CNAS pentru a aloca sume, nu 1200 de lei. Cu un Trabant nimeni nu poate face performanță, însă sunt familii care au câte trei copii cu surditate. 6 urechi ori o mie și ceva de euro pe bucată, pentru că Statul nu le dă decât 200 pe ureche.

Pentru unii părinți este îngrozitor de greu. Acest drept la auz, la a comunicat, a învăța, a te dezvolta, a fi o persoană normală, este un drept al tuturor", a explicat prof. dr. Sebastian Cozma, Medic Primar ORL, Coordonator Compartiment Audiologie și Vestibulogie Spitalul Clinic de Recuperare Iași, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii DC Media Group -"Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".

Vezi și: Investigația esențială pentru nou-născuți. Alice Popa: Lucrurile acestea nu sunt deloc ușoare

Protezare auditivă - FOTO: Freepik@DC Studio

Dreptul la sănătate, garantat de Constituție

Prof. dr. Sebastian Cozma a subliniat nevoia de a oferi sprijin financiar adecvat pentru cazurile care nu necesită implantare imediată, ci protecție auditivă. A evidențiat dificultățile întâmpinate de familiile care au mai mulți copii cu surditate, subliniind că alocațiile financiare actuale sunt insuficiente pentru a acoperi costurile necesare.

Vezi și: Boala care are consecințe dezastruoase. Prof. dr. Sebastian Cozma: Este îngrijorător

Acesta a insistat asupra faptului că protezarea și implantarea auditivă sunt investiții de succes, care permit persoanelor afectate să își continue viața și să se bucure de o calitate mai bună a acesteia. A subliniat că, prin aceste intervenții, mulți adulți au putut reveni la muncă și să-și reia activitățile zilnice, ceea ce demonstrează impactul pozitiv al comunicării în viața de zi cu zi și importanța acesteia pentru educație și integrarea socială.

"Este un drept pe care Statul român în calitate de garant al Constituției trebuie să îl ofere fiecărei persoane. Atât protezarea cât și implantarea nu numai implantul cohlear, sunt eforturi cu succes. Oamenii se bucură de ele. Oamenii nu mor.

Dacă înțelegem că eficiența acestei investiții în patologia aceasta este una garantată, în sensul că persoanele respective își pot continua viața, mulți adulți s-au întors la lucru, deși credeau că se pot pensiona pe caz de boală, și-au reluat viața, bucuria de a trăi.

Vezi și: Medicamentul care încetinește progresia Alzheimer, opinii negative: Nu este cel mai bun!

Suntem oameni, iar comunicarea este un lucru extrem de important pentru educație, pentru limbaj, pentru a trăi normal", a mai explicat prof. dr. Sebastian Cozma, Medic Primar ORL, Coordonator Compartiment Audiologie și Vestibulogie Spitalul Clinic de Recuperare Iași, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii DC Media Group -"Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel