Două cauze ale morții subite. Prof. dr. Ruxandra Jurcuț: Formarea experților e esențială. Am dat o bursă unui tânăr cardiolog care a decis să se specializeze în cardiologie sportivă în UK

Moarte subita - Foto: Freepik @contatoartequadro
EXCLUSIV
Prof. dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiolog, a evidențiat importanța colaborării cu pacienții și a educării acestora în ceea ce privește bolile cardiace genetice.

Medicul cardiolog a subliniat necesitatea implicării unei asociații a pacienților cu astfel de afecțiuni și importanța educației pacienților pentru a recunoaște simptomele acestor boli și pentru a înțelege necesitatea unui screening familial în cazul morților subite în familie.

"Peste tot în lume se vorbește foarte mult de decizie împărtășită și de colaborare cu pacienții și cred că și aici am făcut un pas important și acesta trebuie recunoscut și la nivel național.

Există o asociație a pacienților cu boli cardiace genetice și mi-ar plăcea ca la următoarea întâlnire ei să fie aici reprezentați, pentru că nu e puțin lucru că avem în România această asociație, pentru că educația pacienților, învățarea lor să-și recunoască anumite simptome să vină la timp, învățarea pacienților sau a indivizilor, a populației, că dacă în familia lor s-a produs o moarte subită la vârstă tânără trebuie să se facă un screening familiei, o evaluare a membrilor, a rudelor din acea familie. Mi se pare esențial", a declarat Prof. dr. Ruxandra Jurcuț, Medic Primar Cardiolog.

Medicul Ruxandra Jurcuț a evidențiat relevanța bolilor cardiace genetice și a sindromului morții subite care afectează deseori tineri sportivi și care necesită o atenție sporită.

Cu ocazia dezbaterii DC Media Gropul, medicul cardiolog a subliniat și necesitatea dezvoltării cardiologiei sportive și formării de experți în acest domeniu pentru a preveni tragediile din rândul sportivilor de performanță.

În plus, a menționat acordarea unei burse de către Societatea Română de Cardiologie unui tânăr cardiolog interesat să se specializeze în cardiologie sportivă în Marea Britanie.

"Iar celălalt pas foarte important este că într-adevăr, ne amintim poate de bolile cardiace genetice și nu e vorba numai de cardiomiopatii, ci și de boli electrice care duc la acest sindrom al morții subite. 

Când vedem că se întâmplă ca un tânăr sportiv să moară pe teren. Astfel de morți subite se întâmplă în afara reflectoarelor, de multe ori.

Dar când se întâmplă asta, ne amintim o dată în plus și cred că dezvoltarea acestei ramuri care este cardiologia sportivă, formarea a cât mai mulți experți în această direcție este esențială.

Societatea Română de Cardiologie a acordat, de exemplu, anul trecut, o bursă unui tânăr cardiolog care a decis că dorește să se specializeze în cardiologie sportivă în UK", a mai spus medicul cardiolog.

"Nu în ultimul rând, cercetarea ne va ajuta să rămânem în prim planul și să fim un pas înainte pentru a preveni mort subite cât mai bine", a conchis Prof. dr. Ruxandra Jurcuț, Medic Primar Cardiolog.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel