Medicamente care îți afectează viața sexuală. Tot ce trebuie să știi despre asta
04 Martie 2019, 23:45

Unele antidepresive afectează viața sexuală
Unele medicamente antidepresive pot afea efecte asupra vieții sexuale, atât la femei, cât și la bărbați. Acest lucru, însă, poate fi combătut prin diferite metode.

Antidepresivele, denumite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau SSRI, pot ajuta multe persoane aflate în depresie să-și revină și să-și reia viața obișnuită, de altfel, deranjată destul de tare de depresie. Dar crcetătorii au cnstatat că acestea au unele efecte secundare, inclusiv unele care pot afecta viața sexuală.

Pe lângă reducerea interesului pentru sex, medicamentele SSRI pot face dificilă excitarea sexuală, susținerea aceteia și atingerea orgasmului. Unii oameni care iau SSRI nu pot să aibă orgasm deloc. Aceste simptome tind să devină mai frecvente cu vârsta, arată Harvard Health Publishing.

De asemenea, sunt date câteva exemple de medicamente care au aceste efecte, printre ele se numără citalopram, escitalopram, fluoxetina, fluvoxamină, paroxetină, paroxetină mesilat, sertralina, sau vortioxetină.

Dacă medicamentul este problema, efectele vor dispărea cu timpul

Dacă aveți orice probleme sexuale în timp ce luați un medicament SSRI, discutați cu medicul sau terapeutul. Aproximativ 35% până la 50% dintre persoanele care suferă de depresie majoră netratată au un anumit tip de disfuncție sexuală înainte de tratament. Deci, în unele cazuri, dificultățile sexuale nu pot rezulta din SSRI, ci din depresia care stă la baza acesteia. Dacă medicamentul este problema, efectele secundare sexuale scad uneori cu timpul, așa că merită să așteptați un timp pentru a vedea dacă problemele se diminuează.

Aceasta este o strategie deosebit de bună dacă medicamentul vă ușurează în mod semnificativ depresia. Dar, dacă efectele secundare ale antidepresivelor persistă, medicul sau terapeutul dvs. poate sugera una dintre următoarele strategii, așa cum se găsește în Harvard Special Health Report Understanding Depression:

Scăderea dozei. Efectele secundare sexuale pot să scadă la o doză mai mică, deși încă terapeutică.

Programarea sexului. Medicamentul dvs. poate produce mai multe reacții adverse pronunțate în anumite momente ale zilei, de exemplu, în câteva ore de la administrarea medicamentului. Dacă este așa, puteți să încercați să programați activitatea sexuală pentru perioada în care efectele secundare sunt cele mai puțin deranjante - sau să luați medicamentul la un moment diferit.

Luați o pauză de medicament. În funcție de cât persistă de obicei medicamentul în corpul tău, poți să renunți la acesta timp de câteva zile - de exemplu, înainte de un weekend. Acest lucru nu este spontan, dar poate funcționa dacă urmați cu atenție instrucțiunile medicului dumneavoastră despre cum să vă opriți și să vă reluați medicamentele. Cu toate acestea, există întotdeauna o șansă ca aceasta să provoace o recidivă, mai ales dacă este unul dintre medicamentele care se elimină relativ rapid.

Trecerea la un alt medicament. Anumite antidepresive, cum ar fi bupropion și mirtazapină, sunt mai puțin susceptibile de a provoca probleme sexuale. Bupropionul, care afectează atât norepinefrina și dopamina, poate îmbunătăți uneori răspunsul sexual.

Adăugarea unui medicament. Pentru unii bărbați, administrarea de sildenafil (Viagra) sau tadalafil (Cialis) poate ameliora disfuncția erectilă indusă de SSRI. Pentru femei, aceste medicamente nu s-au dovedit foarte utile.

Cu toate acestea, bărbații și femeile pot beneficia de adăugarea de bupropion la tratamentul lor. Acest medicament a fost găsit pentru a contracara disfuncția sexuală indusă de SSRI, pentru a stimula unitatea sexuală și excitația și pentru a crește intensitatea sau durata unui orgasm. Un alt medicament, buspirone (BuSpar), poate restabili capacitatea de a avea un orgasm și de a crește libidoul.

Întâlnire cu un terapeut. Chiar și atunci când problemele fizice sau medicația sunt la baza problemelor sexuale, problemele psihologice devin deseori intercalate.

De exemplu, câteva episoade de disfuncție erectilă pot determina un bărbat să se inhibe sexual și partenera să se simtă respinsă. Aceste probleme pot duce la renunțarea cuplului la intimitate. Lucrul cu un terapeut pe probleme de sex sau cu un terapeut general poate ajuta cuplurile să-și exploreze îngrijorările sexuale, să învețe să comunice mai bine și să-și extindă repertoriul activităților sexuale.

Vezi aici, articolul original.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?