Medicamentul care încetinește progresia Alzheimer, opinii negative: Nu este cel mai bun!

alzheimer - FOTO: Freepik@Mark Mainka
Încetinirea adoptării primului medicament dovedit a încetini progresia bolii Alzheimer, reprezintă un obstacol major în lupta împotriva acestei afecțiuni debilitante. Reticența medicilor în prescrierea acestui tratament arată că există încă îndoieli și preocupări în ceea ce privește eficacitatea, costul și riscurile asociate cu acest nou tratament.

Deși Leqembi a primit aprobarea completă de la FDA și a fost văzut ca un pas important în tratarea Alzheimerului, medicii întâmpină reticență în prescrierea sa din cauza preocupărilor legate de eficacitate, cost și riscuri. Această încetinire a adoptării poate încetini eforturile de a trata boala, afectând milioane de americani și familiile lor care se confruntă cu această afecțiune devastatoare.

În nouă luni de la lansarea în Statele Unite a primului medicament dovedit a încetini progresia Alzheimerului, Leqembi de la Eisai și Biogen se confruntă cu un obstacol neașteptat în calea utilizării pe scară largă: o credință înrădăcinată printre unii medici că tratarea acestei boli care fură memoria este inutilă.

Experții în Alzheimer anticipaseră blocaje din cauza cerințelor Leqembi, care includ teste diagnostice suplimentare, infuzii de două ori pe lună și scanări regulate ale creierului pentru a preveni efectele secundare potențial letale. Și aceste probleme au jucat un rol în adoptarea lentă de la aprobarea de către Administrația pentru Alimente și Medicamente a medicamentului, potrivit interviurilor cu 20 de neurologi și geriatri din practici rurale, urbane, academice și comunitare din 19 state.

Medicii, reticenți

Șapte medici care tratează pacienți pentru Alzheimer și-au atribuit propria lor reticență de a prescrie Leqembi preocupărilor legate de eficacitatea, costul și riscurile medicamentului, transmite Reuters.

"Nu cred că este un bun medicament pentru Alzheimer. Cred că asta e problema. Cu siguranță nu este nimic asemănător unui home run pe care îl căutăm", a spus dr. James Burke, un neurolog la Universitatea de Stat Ohio care a fost un critic aprig al Leqembi.

Alți șase oameni de știință, toți lideri în domeniu, au spus că "nihilismul terapeutic" – credința că Alzheimerul este o boală iremediabilă – joacă un rol mai mare decât s-a anticipat în suprimarea cererii din partea medicilor de îngrijire primară, geriatri și neurologi care ar putea trimite pacienți la specialiști în memorie pentru tratament.

Dr. Reisa Sperling, un neurolog și cercetător în Alzheimer la Mass General Brigham din Boston, asemănă scepticismul unor medici față de Leqembi cu atitudinile fataliste despre tratamentul cancerului acum 30 de ani.

"Nu poți face cu adevărat nimic în legătură cu asta, deci de ce ai vrea chiar să te testezi?", a spus dr. Reisa Sperling.

Scepticism

Alex Scott, directorul executiv al Eisai, a recunoscut că scepticismul a avut un impact asupra lansării, împreună cu adoptarea mai lentă decât era de așteptat de către sistemele mari de sănătate.

A sugerat că unele reticențe ale medicilor ar putea fi un rezultat al călătoriei de decenii pentru a dovedi că eliminarea proteinei beta amiloid din creier poate încetini evoluția bolii Alzheimer.

Înainte ca Esai să elibereze rezultatele promițătoare ale studiului său Leqembi, unii considerau acea zonă de cercetare "un efort al nebunilor", a spus Scott.

"Începem să facem din ce în ce mai multe progrese în fiecare lună. Așa că suntem încă destul de încurajați. Asta este o nouă călătorie, și cred că este nevoie de ceva timp pentru ca furnizorii să o înțeleagă", a spus Scott.

Riscuri semnificative, beneficiu marginal

Leqembi a fost primul medicament care vizează amiloidul și care a primit aprobare completă de la FDA după ce a încetinit declinul cognitiv la persoanele aflate în stadiile incipiente ale Alzheimerului cu 27% într-un studiu clinic. Dintre cei 10.000 de americani pe care companiile sperau să îi trateze până la sfârșitul lunii martie, Eisai a anunțat că doar câteva mii au început tratamentul până la sfârșitul lunii ianuarie.

O purtătoare de cuvânt a Eisai a refuzat să furnizeze cifre actualizate. Chiar și pentru tratamentele care nu necesită modificări dramatice ale practicii medicale, adoptarea noilor medicamente este notoriu de lentă. Mai multe studii au estimat că poate dura în medie 17 ani până când cercetarea clinică să fie tradusă în practică obișnuită. Se estimează că boala afectează mai mult de 6 milioane de americani, potrivit Asociației Alzheimer.

Mai puțin de jumătate dintre neurologii din SUA recomandă Leqembi pacienților, potrivit unui sondaj din ianuarie realizat de cercetătorul de piață în științe ale vieții Spherix Global Insights.

Dr. Michael Greicius, profesor la Centrul pentru Tulburări de Memorii de la Universitatea Stanford, a spus că există puține dovezi că Leqembi aduce beneficii pacienților într-un mod semnificativ.

"Dacă luăm rezultatul studiului în serios, diferențele între placebo și tratament sunt probabil suficient de mici încât să nu poată fi detectate de pacienți, membrii familiei sau medici," a spus Greicius, care nu recomandă Leqembi pacienților.

El a spus că lunga așteptare pentru un medicament pentru Alzheimer i-a pus pe medici în poziția de a simți obligația de a oferi un tratament "chiar dacă dovezi pentru acesta sunt foarte subțiri".

Medicație pentru vârstnici - FOTO: Freepik

Medicamentul, asociat cu riscuri de sângerare

Alți medici au ridicat preocupări legate de riscul de umflare a creierului și sângerare asociat cu Leqembi, precum și costurile asociate cu medicamentul anual de 26.500 de dolari, RMN-urile frecvente și infuziile de două ori pe lună.

"Există riscuri semnificative asociate cu aceste medicamente, există costuri semnificative, și aș spune că există un beneficiu marginal," a spus dr. Eric Widera, geriatru și profesor la Universitatea din California, San Francisco, referindu-se la tratamentele de scădere a amiloidului.

Într-un editorial publicat în noiembrie în Jurnalul de Îngrijire Gerontologică, Donna Fick, președinta Societății Americane de Geriatrie, a sfătuit medicii că grupul recomandă prudență în utilizarea lecanemabului, care este vândut sub numele de marcă Leqembi.

"Nu este încă clar dacă tratamentele precum lecanemabul care elimină amiloidul din creier produc încetinirea clinic importantă a declinului cognitiv în boala Alzheimer."

Dr. Jonathan Liss, un neurolog din Columbus, Georgia, membru al consiliului consultativ științific al Eisai și participant la studiile clinice ale Leqembi, a subliniat pentru prima dată problema nihilismului în noiembrie 2022, în cadrul unei conferințe după prezentarea studiului de referință al medicamentului Leqembi. În timp ce Eisai căuta sfaturi de la consilierii săi științifici cu privire la concurența viitoare a medicamentului, Liss a avertizat că rivalii nu ar trebui să fie priviți ca dușmani, ci că "dușmanul tău este nihilismul", amintindu-și cum toți neurologii din jurul mesei au reacționat cu aplauze.

Dr. Nathaniel Chin, un geriatru de la Centrul de Cercetare a Bolii Alzheimer de la Universitatea din Wisconsin, a relatat că a fost expus la comentarii negative pe rețelele de socializare după ce a încurajat colegii săi geriatri să adopte astfel de tratamente, conform unui articol publicat în Jurnalul Societății Americane de Geriatrie. Chin a subliniat dilema etică a refuzului unui tratament aprobat de FDA și acoperit de asigurare pentru cei care sunt informați cu privire la riscuri și sunt dispuși să le asume.

Dr. Priya Singhal, vicepreședinte executiv și șef al dezvoltării la Biogen, a recunoscut că există o lipsă de entuziasm printre medici pentru tratament, dar a evidențiat faptul că infrastructura și accesul limitat la neurologi sunt probleme majore. Singhal a subliniat eforturile companiilor de a colabora cu grupuri de advocacy pentru medici și pacienți, dezvoltând programe educaționale și materiale pentru a îmbunătăți înțelegerea beneficiilor medicamentului.

Companiile implicate au declarat că intenționează să-și mărească forța de vânzări cu 30% și să vizeze tratamentul a 100.000 de pacienți până în 2026. În prezent, Leqembi este singurul medicament pe piață conceput pentru a încetini progresia bolii Alzheimer. Decizia privind medicamentul donanemab al companiei Lilly a fost amânată până la convocarea unui panel consultativ de către FDA.

Anne White, președinta neuroștiințelor de la Lilly, a declarat într-un interviu că vede reticența medicilor ca pe o problemă pe care compania speră să o rezolve prin clarificarea beneficiilor tratamentelor pentru pacienți. Ea a subliniat importanța menținerii independenței multor pacienți în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel