Substanța care te poate îmbolnăvi pe viață. Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: Are consecințe enorme

consumul de droguri - FOTO: Freepik@kliver00
EXCLUSIV
Această substanță te poate îmbolnăvi pe viață. Nu există niciun tratament care să vindece această boală

Consumul de droguri alimentează un lanț vicios de consecințe devastatoare, iar una dintre ele este propagarea Virusului Imunodeficienței Umane (HIV) prin intermediul seringilor contaminate. Acest pericol nu este doar o teorie, ci o realitate cruntă care afectează comunitățile din întreaga lume.

Consumul de droguri, factor de risc pentru HIV/SIDA

Drogurile nu sunt doar un flagel social, ci și un factor care sporește riscul de transmitere a HIV-ului. Prin crearea unui mediu de promiscuitate și prin inducerea comportamentelor de risc, consumul de droguri deschide ușa către contacte sexuale nesigure cu persoane necunoscute sau infectate. Acest aspect al problemei are consecințe grave asupra sănătății publice, accentuând epidemia de HIV și complicând eforturile de combatere a bolilor transmisibile.

Consumul de droguri reprezintă un factor major de risc pentru transmiterea Virusului Imunodeficienței Umane (HIV) și a Sindromului Imunodeficienței Dobândite (SIDA). Această asociere este complexă și are consecințe semnificative asupra sănătății publice și individuale.

Unul dintre principalele moduri prin care consumul de droguri contribuie la răspândirea HIV-ului este prin utilizarea seringilor contaminate. Injectarea substanțelor narcotice cu seringi nesterile și partajarea acestora între utilizatori creează un mediu propice pentru transmiterea virusului. Prin urmare, persoanele care se implică în consumul de droguri injectabile prezintă un risc crescut de infectare cu HIV.

Vezi și: Cine este la risc din cauza prafului saharian. Dr. Adrian Marinescu: E vorba de acutizarea unor afecțiuni

Prof. univ. dr. Doina Azoicăi a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL care este, de fapt, legătura dintre consumul de droguri și HIV/SIDA.

"Virusul Imunodeficienței Umane se poate transmite prin obiecte contaminate, în cazul utilizării seringilor contaminate, transmise de la unul la altul. Indirect, consumul de droguri poate să creeze condiții de promiscuitate care să favorizeze contacte sexuale cu persoane necunoscute sau infectate și atunci această plagă a secolului nostru, și anume consumul de droguri, are consecințe enorme, inclusiv în ceea ce privește și problematica aceasta a bolilor transmisibile", a explicat prof. univ. dr. Doina Azoicăi, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: De ce ne mișcăm mai încet pe măsură ce îmbătrânim. Ce se întâmplă, de fapt, în creier și care este legătura cu mobilitatea

Consum de droguri - FOTO: Freepik

Ce este HIV/SIDA

HIV infectează și distruge treptat sistemul imunitar al unei persoane, ceea ce face ca acea persoană să fie mai vulnerabilă la infecții și boli grave. Atunci când infecția HIV avansează la un anumit stadiu și sistemul imunitar este grav compromis, persoana este diagnosticată cu SIDA. SIDA este o stare avansată a infecției cu HIV, caracterizată de prezența unor infecții oportuniste grave sau a unor boli asociate cu slăbirea sistemului imunitar.

Vezi și: Supraviețuitorii cancerului, complicații. Avertisment: Expuși la probleme endocrine, osteoporoză sau diabet

Infecția cu HIV se poate transmite prin contactul cu sângele infectat, secrețiile genitale și fluidele corporale precum sperma, lichidul vaginal și laptele matern. Cele mai comune căi de transmitere includ contactul sexual neprotejat, partajarea de ace de seringă contaminate și transmiterea de la mamă la copil în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării.

Deși nu există încă un remediu pentru HIV/SIDA, tratamentul antiretroviral (ART) poate încetini progresia virusului și poate ajuta la menținerea unei vieți sănătoase și productive pentru persoanele infectate. În plus, măsurile de prevenție, cum ar fi folosirea prezervativelor și evitarea partajării de ace de seringă, sunt esențiale pentru reducerea riscului de transmitere a HIV-ului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel