Cum arată o farfurie corectă. Regulile de bază pentru a avea o alimentație nutritivă. Nadia Eperjessy: Fiecare dintre noi este diferit

farfurie echilibrata foto:freepik@KamranAydinov
EXCLUSIV
”Farfuria echilibrată pentru mine poate să nu fie echilibrată pentru tine, de exemplu, tocmai pentru că nevoile nutriționale sunt diferite”.

Fiecare om are nevoi nutriționale diferite și o farfurie echilibrată poate să varieze în funcție de aceste nevoi individuale. Acest lucru se datorează faptului că factori precum vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică și starea de sănătate influențează cantitatea și tipul de nutrienți necesari organismului.

Nadia Eperjessy, nutriționist și coautor, ne-a explicat ce înseamnă o farfurie echilibrată pentru toată lumea. Mai întâi, este necesar să ne gândim la compoziția acesteia în funcție de nevoile noastre specifice. De exemplu, așa cum spunea și nutriționistul, cineva care practică sport de anduranță poate avea nevoie de o cantitate mai mare de carbohidrați pentru a-și susține energia, iar cineva care urmează o dietă bogată în proteine ​​pentru creșterea musculară poate dori să includă o porție mai mare de proteine în farfurie.

Cum arată o farfurie echilibrată

Cu toate acestea, există anumite principii generale, care stau la baza unei farfurii echilibrate. Aceasta ar trebui să conțină aproximativ un sfert de proteine de calitate, care pot include carne slabă, pește, ouă sau surse vegetale de proteine, cum ar fi leguminoasele.

Un alt sfert ar trebui să fie ocupat de carbohidrați complecși, precum cerealele integrale, care oferă energie pe termen lung și fibre esențiale.

Jumătatea rămasă a farfuriei ar trebui să fie dedicată alimentelor bogate în fibre, cum ar fi legumele și fructele, care contribuie la sănătatea digestivă și oferă o varietate de vitamine și minerale esențiale.

”Fiecare dintre noi este diferit. Avem nevoi nutriționale diferite. Farfuria echilibrată pentru mine poate să nu fie echilibrată pentru tine, de exemplu, tocmai pentru că nevoile nutriționale sunt diferite. Indiferent de ce nevoie nutriționale avem (de exemplu: mai multă cantitate de proteină, mai mulți carbohidrați, dacă facem sport de anduranță), farfuria echilibrată trebuie să conțină un sfert de proteine de calitate, un sfert carbohidrați complecși și jumătate să conțină fibre: fructe, legume”, ne-a spus Nadia Eperjessy, în exclusivitate pentru DC Medical.

Nu trebuie să uităm nici de grăsimile sănătoase, care sunt esențiale pentru funcționarea optimă a organismului nostru. Uleiurile sănătoase, precum uleiul de măsline extravirgin, semințele, nucile și avocado, pot completa farfuria noastră, însă este important să fim atenți la cantitatea de grăsime consumată, iar o regulă generală ar fi să limităm această porțiune la dimensiunea unui deget mare.

 ”Să nu uităm și de grăsimile sănătoase: ulei de măsline, unde cantitatea trebuie să fie jumătate din degetul nostru mare”, ne-a mai spus Nadia Eperjessy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel