Acest truc simplu te scapă rapid de...
Între anxietate și senzația de rău există o legătură puternică. Aceste două aspecte sunt strâns legate și au un impact profund asupra omului, în general. Când anxietatea își face simțită prezența, efectele negative se pot amplifica și pot genera o reacție în lanț. În același timp, senzația de rău poate alimenta anxietatea, creând un cerc vicios în care aceste două aspecte se întrețin reciproc. Persoana se poate simți copleșită de starea de anxietate și de senzațiile fizice sau emoționale asociate cu ea, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de disconfort și la intensificarea simptomelor anxietății.
Anxietatea poate acționa ca un amplificator al stării de rău, intensificând simptomele și accentuând senzația de disconfort sau suferință. De multe ori, anxietatea poate fi un factor declanșator pentru apariția sau exacerbarea senzațiilor negative, cum ar fi frica, neliniștea sau tristețea.
Psiholgul Radu Leca ne-a explicat cum se manifestă această legătură dintre cele două și de ce. Ce anume ne determină să ne cufundăm în efectele negative ale anxietății și să ne complacem în senzația de rău.
Te-ar putea interesa și: Ce să fac ca să nu mai fiu anxios. Radu Leca, psihologul care a fost obez: Începe să își coloreze părul, să își facă tatuaje, să aibă cele mai noi gadgeturi, dar nu va ajunge unde îi este locul
Radu Leca a evidențiat că anxietatea poate avea ca punct de pornire dorința omului de a se adapta la realitate, însă într-o formă care poate fi asociată cu autopedepsirea.
De multe ori, oamenii ajung să se rănească pe ei înșiși. Unii oameni fac asta, fie prin comportamente compulsive, cum ar fi mâncatul excesiv, consumul de alcool sau droguri, fie accesând direct anxietatea și depresia. Această autopedepsire poate fi o reacție la sentimentul că nu reușesc să ducă lucrurile la bun sfârșit sau că sunt copleșiți de anxietate.
În ceea ce privește starea de rău asociată anxietății, aceasta se manifestă sub forma somatizării, așa cum ne spune psihologul. Persoanele profund anxioase pot experimenta diverse simptome fizice: dureri de cap, dureri dentare, probleme gastrointestinale, amețeli sau senzații de amorțeală în membre. Este ca și cum anxietatea și-ar găsi o expresie fizică, iar subiectul simte nevoia să se pedepsească și mai mult pentru sentimentele intense pe care le experimentează.
”Sunt două elemente concrete. Anxietatea debutează atunci când subiectul își dorește să simtă o formă de adaptare la realitate, care se înrudește cu autopedepsirea.
Noi ajungem să ne facem, de cele mai multe ori, rău, prin mâncat compulsiv, prin băutură, prin consum de droguri, prin fumat, dar ajungem să ne facem rău și accesând anxietatea și depresia.
Starea de rău, în axietate, apare sub formă de somatizare, respectiv, subiectul, profund anxios, spune în felul următor: ”Am nevoie să simt că mă pot pedepsi pentru: faptul că nu pot duce ceva la bun sfârșit, faptul că am început să simt anxietatea și am nevoie să mă pedepsesc în plus pentru cele două”.
Starea de rău vine sub forma unei somatizări. Anxiosul somatizează dureri de cap, dureri de dinți, burtă făcută praf, stricată, diaree, scaune diareice, dureri la nivel muscular, la nivelul membrelor superioare și inferioare, dureri și amețeli, dureri de cap și amețeli, picioare amorțite, picioare moi, imposibilitatea de a prinde obiectele și de a le duce din punctul A în punctul B, permanentă scăpare a obiectelor din mână”, ne-a spus Radu Leca, în exclusivitate pentru DC Medical.
Te-ar putea interesa și: Mâncatul intuitiv, ”un proces de reeducare alimentară”. Nadia Eperjessy: Dacă ai trecut prin diete restrictive, ar trebui să alegi mâncatul intuitiv
În mod inconștient, omul creează o conexiune între emoțiile intense pe care le resimte și senzațiile fizice pe care le experimentează. Cum ar fi, însă, dacă am putea transforma această legătură într-un punct forte? ”Atunci anxiosul ar fi un campion mondial la orice”, ne-a spus Radu Leca.
”Toate acestea sunt somatizări, respectiv subiectul generează la nivel inconștient o conexiune, care dacă ar fi studiată în amăunt și ar putea să se găsească o corespondență științifică, ar putea să fie folosită în binele umanității, dar pentru prezent, la nivel inconștient, subiectul egalizează emoțiile cu starea de incapacitate de neputință sau de durere.
Dacă am transforma anxietatea într-o putere și subiectul s-ar simți mai puternic, mai bogat, mai valoros și totul ar fi pe poziții, atunci anxiosul ar fi un campion mondial la orice. Momentan, el este un campion mondial la frici, durere, rău”, ne-a mai explicat psihologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acestea sunt cele mai importante...