A început sezonul accidentelor pe...
O fractură osoasă este o fractură osoasă cauzată de traume precum căderi, accidente de mașină sau leziuni sportive. Unele afecțiuni medicale și forțele repetitive cresc riscul de a suferi anumite tipuri de fracturi.
Poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara fractura, în timp ce unele pot necesita doar o atelă, un ghips, o orteză sau o eșarfă pentru vindecare. Timpul de recuperare depinde de oasele fracturate, de localizare și de cauză.
Fracturile de oase și oasele rupte sunt aceleași leziuni, adesea folosite în mod interschimbabil. Fractură este termenul medical pentru un os rupt, iar medicul se poate referi la osul rupt ca la un anumit tip după ce stabilește diagnosticul.
Atât fracturile, cât și vânătăile de oase sunt leziuni dureroase cauzate de o forță puternică, cum ar fi o cădere, un accident de mașină sau o accidentare sportivă. Oasele sunt țesuturi vii care pot fi învinețite în moduri similare cu pielea, dar este nevoie de mai multă forță pentru a învineți un os decât pielea. Vânătăile osoase sunt sângele prins sub suprafața osului după o leziune.
Fracturile osoase apar atunci când ceva lovește osul cu suficientă forță pentru a-l deteriora și a-l rupe în cel puțin un loc. Acestea sunt leziuni mai grave și pot dura mai mult timp pentru a se vindeca decât vânătăile osoase. Dacă simți durere pe sau în apropierea unui os, mergi la camera de urgență sau consultă un doctor cât mai curând posibil.
Acestea implică ruperea unuia sau mai multor oase, în timp ce entorsele apar atunci când unul dintre ligamente este întins sau rupt. Este posibil să suferi o fractură osoasă și o entorsă de ligament în timpul aceleiași leziuni, mai ales dacă îți deteriorezi o articulație precum genunchiul sau cotul.
Fracturile apar într-o mare varietate de forme. Medicul va determina tipul de fractură pe care o ai în funcție de mai mulți factori, cum ar fi:
- Modelul: Forma sau aspectul unei fracturi este denumită în medicină model de fractură.
- Cauza: O fractură poate fi clasificată pe baza modului în care se produce.
- Partea corpului: Locația osului fracturat în corpul tău.
Fracturile pot fi clasificate în funcție de modelul sau forma lor, cum ar fi fracturile oblice, transversale, longitudinale, cominutive, segmentare și spiralate. Cauzele fracturilor includ fracturi de stres, fracturi prin avulsie și fracturi de catarame.
Fracturile deplasate sau nedeplasate sunt oase fracturate care nu s-au mișcat suficient de mult în timpul fracturii pentru a nu fi aliniate. Fracturile dislocate sunt mai susceptibile de a necesita intervenții chirurgicale pentru a fi reparate.
Citește și: Hernie: cauze, tipuri și tratament. De ce să nu lași niciodată o hernie netratată
Foto: Freepik @KamranAydinov
Pe scurt, toată lumea poate să sufere o fractură, este una dintre cele mai comune leziuni suferite de corpul uman. Milioane de oameni își rup un os în fiecare an.
Fracturile osoase sunt leziuni comune cauzate de traume precum căderile, accidentele de mașină sau accidentele sportive, ceea ce face dificilă prezicerea momentului în care cineva își va rupe un os.
Osteoporoza slăbește oasele, făcându-le mai susceptibile la fracturi bruște. Mulți oameni nu știu că au osteoporoză decât după o fractură de os, fără simptome evidente. Potrivit BetterHealth, femeile și adulții de peste 50 de ani au un risc crescut de a dezvolta osteoporoză. Un screening de densitate osoasă poate depista osteoporoza înainte de a provoca o fractură.
Fracturile pot fi confirmate prin diferite teste imagistice, inclusiv radiografii, imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), tomografii computerizate și scanări osoase. Razele X confirmă fracturile și arată leziunile osoase, în timp ce RMN-urile oferă o imagine completă a leziunilor osoase și a țesuturilor înconjurătoare.
Tomografiile computerizate oferă o imagine mai detaliată a oaselor și a țesutului înconjurător. Scanările osoase sunt folosite de medici pentru a identifica fracturile care nu apar la radiografii, dar durează mai mult și necesită două vizite la patru ore distanță.
Fracturile pot fi tratate în funcție de tipul, cauza și deteriorarea oaselor. Fracturile ușoare pot necesita doar o atelă sau un ghips, care durează de obicei între trei și cinci săptămâni. Dacă este necesar un ghips, acesta va fi probabil pentru mai mult timp, de obicei șase până la opt săptămâni. Sunt necesare radiografii de urmărire pentru a asigura o vindecare corespunzătoare.
Fracturile mai grave necesită o reducere închisă pentru a fixa (realinia) oasele. Această procedură nechirurgicală implică împingerea și tragerea fizică a corpului pentru a alinia oasele fracturate în interiorul pacientului. Pentru a preveni durerea, pacienții pot primi anestezic local, sedative sau anestezie generală. După reducerea închisă, pacientul este plasat într-o atelă sau în ghips.
Unele fracturi osoase necesită intervenții chirurgicale, cu tehnici precum fixarea internă, fixarea externă, artroplastia și grefa osoasă. Fixarea internă presupune introducerea de metal în os pentru a-l menține în poziție în timp ce se vindecă. Tehnicile includ tije, plăci și șuruburi, ace și sârme și fixare externă. Unii oameni trăiesc cu aceste piese permanent, iar operațiile de monitorizare pot fi necesare pentru a le îndepărta.
Fixarea externă presupune plasarea de șuruburi în os, de o parte și de alta a fracturii, în interiorul corpului și conectarea acestora la un suport sau la o consolă în jurul osului, în afara corpului. Artroplastia este o înlocuire a articulației în care articulația deteriorată este înlocuită cu o articulație artificială, care poate fi din metal, ceramică sau plastic de mare rezistență. Grefa osoasă este necesară dacă fractura este foarte deplasată sau dacă osul nu se reface la loc atât de bine pe cât ar trebui.
După intervenția chirurgicală, osul este imobilizat și are nevoie de o combinație de atelă, ghips, orteză sau sling înainte de a reveni la o funcție normală. Complicațiile tratamentului fracturilor osoase includ sindromul acut de compartiment (ACS), nealinierea oaselor, vindecarea incompletă în locul fracturii, infecția osoasă (osteomielită) și alte leziuni interne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...