Semnul la care să fii atent când cumperi ouă. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Este mai ușor să ne dăm seama

oua - FOTO: Freepik@ryzhovs
EXCLUSIV
Acesta este semnul la care trebuie să fii atent când cumperi ouă. Consumul ouălor vechi aduce riscuri uriașe pentru sănătate.

Mulți dintre noi cumpărăm ouă, dar uităm să fim atenți la un detaliu esențial. Prospectarea prospețimii ouălor este adesea considerată un domeniu în care experiența și tradiția se intersectează, iar metodele pentru evaluarea acestora variază de la generație la generație. Cu toate acestea, specialiștii în domeniul sănătății alimentare subliniază importanța luării în considerare a datelor de expirare și a surselor de încredere atunci când vine vorba de achiziționarea ouălor.

La ce să fii atent când cumperi ouă

Când alegi ouă, verifică întotdeauna data de expirare pentru a te asigura că sunt proaspete și sigure pentru consum. Evită ouăle cu coajă spartă sau crăpată, deoarece acestea pot fi contaminate cu bacterii. Verifică ambalajul ouălor pentru a te asigura că este curat și fără urme de murdărie sau lichide.

Alege ouăle care au fost păstrate în magazin la o temperatură adecvată pentru a minimiza riscul de contaminare. După ce manipulezi ouăle în magazin, spală-ți bine mâinile cu apă și săpun pentru a preveni răspândirea bacteriilor. 

Vezi și: Cea mai mare greșeală pe care o facem în această perioadă. Dr. Tudor Ciuhodaru: Îți bubuie ficatul

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL la ce riscuri ne expunem dacă mâncăm ouă vechi. 

"La ou este mai ușor să ne dăm seama dacă este ceva în neregulă pentru că își schimbă culoarea și mirosul imediat. La ouă, singurul deziderat pe care l-aș propune este să fie oul proaspăt, cumpărat din surse verificate.

Oul poate fi purtător dacă este păstrat pentru o perioadă mai lungă de timp în condiții improprii, a unor bacterii cum este Salmonella, care ne-ar strica o vacanță pentru că determină manifestări digestive care pot fi zgomotoase", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Eșecul în relație, experiență profundă. Radu Leca: Oamenii se vor speria

Ouă de casă - FOTO: Freepik@EyeEM

Ce trebuie să știm despre ouă

Cu toate că oul poate fi un indicator vizual și olfactiv al prospetimii sale, fiind susceptibil la schimbări de culoare și miros în timp, aspectele legate de siguranța alimentară nu ar trebui lăsate doar în mâinile observației noastre. 

În acest sens, opțiunea cea mai prudentă poate fi reprezentată de achiziționarea ouălor care au data de expirare ștanțată pe ambalaj. Acest lucru asigură o orientare clară și facilitează luarea unei decizii informate pentru consumatori, reducând riscul de a strica momentele de relaxare și bucurie, precum vacanțele, cu probleme digestive neplăcute.

"Sunt fel și fel de metode pentru a evalua prospețimea unui ou. Sunt învățăminte de la părinții și bunicii noștri, dar aș prefera să merg pe o cale mai sigură și să iau niște ouă care au ștanțată data de expirare, pentru că nu ne dorim să ne stricăm vacanța",  a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel