Cea mai mare greșeală pe care o facem în această perioadă. Dr. Tudor Ciuhodaru: Îți bubuie ficatul

postul - FOTO: Freepik@LKA
EXCLUSIV
Cea mai mare greșeală pe care o facem în această perioadă duce la afectarea ficatului și nu numai. Chiar poate să ne pună viața în pericol. 

Postul alimentar, o practică tradițională profund înrădăcinată în cultura și religia multor oameni, este subiectul unei dezbateri aprinse în rândul comunităților, în special în ceea ce privește implicațiile asupra sănătății. Un punct de vedere interesant în acest sens vine din partea unui nepot de preot, care subliniază importanța unei abordări echilibrate și personalizate a regimului alimentar în timpul postului.

Ce trebuie să știm despre post

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce trebuie să știm, de fapt, despre post. Postul ar trebui să fie mai mult despre conexiunea cu Divinitatea decât despre simpla abstinență de la anumite alimente. Însă, în același timp, ar trebui să existe o conștientizare a nevoilor individuale de sănătate și a modului în care postul poate influența aceste aspecte.

"Din punctul meu de vedere, postul este despre Divinitate, nu despre felul de a mânca sau a bea. Eu sunt nepot de preot, dar perioada asta ar trebui să aibă o altă abordare. Când vine vorba despre regimul alimentar, sunt anumite lucruri care, în funcție de vârstă, stare fiziologică, pacient, de patologii asociate, lucrurile ar trebui să fie corelate",  a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Eșecul în relație, experiență profundă. Radu Leca: Oamenii se vor speria

Postul și afecțiunile medicale pre-existente

Postul - FOTO: Freepik@solovievyuriy

Pentru persoanele cu afecțiuni medicale precum hipertensiunea sau diabetul, o abordare neadaptată a postului alimentar ar putea avea consecințe negative asupra sănătății lor. Este esențial ca aceste persoane să consulte un medic înainte de a începe orice regim alimentar restrictiv, pentru a evita complicațiile sau riscurile pentru sănătate.

"Una este când ești hipertensiv, sau diabetic, iar alta este când ai probleme psihologice și alta este când ești o persoană care poate suporta aceste restricții alimentare. Se pot găsi soluții. Sunt fructele și legumele, uleiurile vegetale, dar pe de altă parte multe dintre produsele de post comercializate în magazine sunt pline de E-uri, ca să îți bubuie și ficatul.

Vezi și: Long-COVID, complicații. Cât au durat, de fapt, simptomele și cine este mai expus

Dacă ești hipertensiv și mănânci sărat cu fasole, lucrurile nu sunt cum ar trebui să fie. Trebuie vorbit cu medicul înainte de a ține post", a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Un alt aspect important evidențiat este riscul de hipoglicemie asociat cu unele practici alimentare specifice postului. Consumul excesiv de dulceață sau alimente bogate în carbohidrați poate duce la fluctuații periculoase ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce ar putea pune în pericol sănătatea și chiar viața persoanelor afectate.

"Hipoglicemiile sunt cele mai frecvente prezentări în această perioadă. Hipoglicemia poate chiar să amenințe viața. Dacă mâncăm dulceață, fasole, nucă, s-ar putea ca după perioada asta să avem exces ponderal",  a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel