Ce este toxoplasmoza cerebrală. Dr. Adrian Marinescu: Ar avea legătură cu Parkinson. S-ar putea să o agraveze

toxoplasmoza cerebrala - FOTO: Freepik@abdullahismail0445
EXCLUSIV
Toxoplasmoza cerebrală este o afecțiune cauzată de infecția cu parazitul Toxoplasma gondii. Acest parazit poate infecta creierul și sistemul nervos central, provocând simptome severe. Boala poate fi contractată de la pisică.

Majoritatea oamenilor infectați cu Toxoplasma gondii nu prezintă simptome, deoarece sistemul imunitar reușește să țină sub control infecția. Cu toate acestea, la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cei cu HIV/SIDA sau cei care urmează tratamente imunosupresoare, parazitul poate cauza probleme grave de sănătate.

Toxoplasmoza cerebrală, simptome

Simptomele toxoplasmozei cerebrale pot include dureri de cap severe, confuzie, tulburări de vedere, convulsii și modificări de comportament. Tratamentul implică de obicei administrarea de medicamente antiparazitare și managementul simptomelor asociate.

Prevenirea toxoplasmozei cerebrale implică evitarea consumului de carne crudă sau insuficient preparată, spălarea fructelor și legumelor înainte de consum și evitarea contactului cu fecalele de pisică, unde parazitul poate fi prezent. De asemenea, este important să se evite consumul de apă nepotabilă și să se igienizeze corect suprafețele care ar putea fi contaminate cu parazitul.

Vezi și: Semnul la care să fii atent când cumperi ouă. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Este mai ușor să ne dăm seama

Toxoplasmoza cerebrală - FOTO: Freepik@paihub

Toxoplasmoza cerebrală, asociată cu boala Parkinson

Există unele cercetări care sugerează că infecția cu Toxoplasma gondii ar putea fi asociată cu un risc crescut de boală Parkinson. Cu toate acestea, natura exactă a acestei relații și mecanismele implicate rămân încă neclare și subiect de cercetare activă.

Unele studii au arătat că persoanele infectate cu Toxoplasma gondii prezintă o prevalență mai mare a anticorpilor specifici parazitului în sângele lor, iar acest lucru a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson în viitor. De asemenea, s-a sugerat că inflamația cronică indusă de infecția cu Toxoplasma gondii ar putea contribui la deteriorarea neuronilor dopaminergici, care sunt afectați în boala Parkinson.

Vezi și: Cea mai mare greșeală pe care o facem în această perioadă. Dr. Tudor Ciuhodaru: Îți bubuie ficatul

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL care este, de fapt, legătura dintre toxoplasmoza cerebrală și boala Parkinson.

"Există toxoplasmoza cerebrală care înseamnă o afectare importantă și sunt studii care spun că ar avea o legătură cu Parkinson. Nu e demonstrat, dar se spune că ar putea exista o implicare într-o viitoare dezvoltare de Parkinson, ori la cineva care are boală Parkinson și ar putea agrava ceea ce are deja", a explicat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Legătura exactă dintre toxoplasmoză și boala Parkinson nu este încă pe deplin înțeleasă, iar multe întrebări rămân fără răspuns. Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma și pentru a înțelege mai bine această posibilă asociere și mecanismele implicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel