Investigația esențială pentru nou-născuți. Alice Popa: Lucrurile acestea nu sunt deloc ușoare

screening auditiv - FOTO: Freepik@delstudio
EXCLUSIV
Această investigație este esențială în cazul nou-născuților. De acest lucru depinde dezvoltarea creierului lor. 

În cadrul unei dezbateri organizate de DC Media Group cu tema "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională", Alice Popa, reprezentant al Asociației Koala - RAV, a subliniat importanța intervenției timpurii în tratamentul hipoacuziei la copii nou-născuți.

Toți nou-născuții ar trebui să fie supuși screeningului neonatal până la vârsta de o lună, urmat de un diagnostic până la vârsta de 3 luni, iar copiii cu deficiențe de auz ar trebui să fie înscriși într-un program de intervenție timpurie până la vârsta de 6 luni.

Vezi și: Terapia pentru cancerul de vezică, aprobată. Activează celulele care luptă împotriva tumorilor

Screeningul auditiv în cazul nou-născuților, esențial

Screening auditiv - FOTO: Freepik@megafilm

Alice Popa a evidențiat și beneficiile implantării bilaterale a implanturilor cohleare, subliniind că pentru copiii care aud doar cu o singură ureche, este extrem de dificil să se adapteze. Implantul cohlear devine astfel o unealtă esențială în această luptă, facilitând accesul la sunet și îmbunătățind calitatea vieții acestor copii.

"Toți nou-născuții ar trebui să treacă prin screeningul neonatal până la vârsta de o lună, iar până la vârsta de 3 luni ar trebui să aibă un diagnostic, astfel încât pînă la vârsta de 6 luni acești copii ar trebui înscriși într-un program de intervenție timpurie. Intervenția timpurie înseamnă acces la sunet, copiii ar trebui protezați, ulterior implantați. 

Serviciile de intervenție timpurie îi ajută pe cei mici să învețe abilități lingvistice și alte abilități importante. Cercetările în domeniu arată că serviciile de intervenție timpurie pot îmbunătăți foarte mult dezvoltarea unui copil. 

Pierderea auzului poate afecta capacitatea copilului de a-și dezvolta vorbirea, de a dezvolta limbajul și afectează și abilitățile sociale. Cu cât un copil cu deficiențe de auz începe să primească mai devreme aceste servicii, cu atât este mai probabil ca vorbirea, limbajul, abilitățile sociale ale copilului să își atingă potențialul maxim", a explicat Alice POPA, reprezentant Asociația Koala - RAV, în cadrul dezbaterii DC Media Group -"Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".

Vezi și: Boala care are consecințe dezastruoase. Prof. dr. Sebastian Cozma: Este îngrijorător

Lipsa auzului, impact asupra creierului

Totodată, s-a subliniat nevoia ca aceste intervenții să fie realizate cât mai devreme, pentru a profita de plasticitatea creierului în perioada timpurie a dezvoltării copilului. În plus, Alice Popa a accentuat și necesitatea ca ambele implanturi să fie efectuate de același chirurg, pentru a asigura consistența și eficacitatea tratamentului.

Detectarea precoce a pierderii auzului și intervenția timpurie sunt extrem de importante în lupta împotriva hipoacuziei. Un copil diagnosticat târziu, va trebui să recupereze toți acești ani de liniște. Lucrurile acestea nu sunt deloc ușoare. Pentru a detecta precoce, avem nevoie de acces la sunet, de soluții de tratament. E nevoie de implant cohlear, de proteze auditive și alte dispozitive, în funcție de tipul de hipoacuzie. 

În tot mai multe țări, este tot mai întâlnită implantarea copiilor înainte de vârsta de 12 luni. Și la noi, în România sunt făcute, dar ne-am dori ca acest lucru să fie întâlnit cât mai des, ca acești copii să nu mai piardă timp. În continuare, avem în România, copii diagnosticați la timp, dar care primesc implant cohlear la vârsta de 3 ani. Deja au pierdut 3 ani. 

Sunt foarte mulți copii care au primit un implant la 1,6 ani, la 1,9 luni, dar pentru cel de-al doilea implant așteaptă ani întregi. Atunci se produce acest proces de migrare între centrele de implantare. Părinții disperați încearcă să găsească undeva o soluție și ajung la Iași, Târgu Mureș, București. Nu este tocmai ideal. Ar fi foarte bine ca ambele implanturi să fie puse de același chirurg", a explicat Alice POPA, reprezentant Asociația Koala - RAV, în cadrul dezbaterii DC Media Group -"Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".

Vezi și: Medicamentul care încetinește progresia Alzheimer, opinii negative: Nu este cel mai bun!

Beneficiile implantării bilaterale

"Copiii care aud cu o singură ureche, este extrem de dificil. Atunci, intervine stima de sine scăzută. Pentru aceștia este un efort să asculte, e un alt tip de stimul auditiv. Urechile sunt calea de intrare a informației, iar implantul cohlear este o unealtă. Nu face singur lucrurile acestea. Neuroplasticitatea creierului scade în timp. 

De aceea este important ca aceste implanturi trebuie făcute cât mai devreme, să aibă acces la sunet cât mai devreme pentru că, ulterior, creierul se reorganizează și nu mai poate achiziționa tot ceea ce înseamnă limbaj și vorbire cu ușurință", a explicat Alice POPA, reprezentant Asociația Koala - RAV, în cadrul dezbaterii DC Media Group -"Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel