Cine este la risc din cauza prafului saharian. Dr. Adrian Marinescu: E vorba de acutizarea unor afecțiuni

praf saharian - FOTO: Freepik@EyeEM
EXCLUSIV
Un nou strat de praf saharian a acoperit o bună parte din țară. Acesta poate provoca neplăceri unor categorii de persoane.

Praful saharian este compus din particule fine de nisip și praf care sunt ridicate în atmosferă din deșerturile din Africa de Nord și transportate pe distanțe mari de către vânturi puternice. Acesta poate călători pe distanțe mari și poate afecta calitatea aerului în regiuni îndepărtate, inclusiv în Europa și alte continente.

Praful saharian, riscuri pentru sănătate

Dr. Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, riscurile pentru cei cu probleme pulmonare și alergice în contextul intrării prafului saharian în atmosferă.

În contextul recent al intrării prafului saharian în atmosferă, medicii avertizează asupra riscurilor crescute pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii și alergice. Dr. Adrian Marinescu, medic primar în boli infecțioase, subliniază că acest fenomen poate exacerba simptomele și poate agrava starea de sănătate a acestor pacienți.

"E risc mai mare pentru cei care au afecțiuni pulmonare, pentru cei care au afecțiuni alergice. Este vorba de acutizarea unor afecțiuni",  a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Datele incluse în Registrele Naționale. Prof. dr. Alexandru Rafila: Aduc un beneficiu rapid pacienților

În fața acestor riscuri, este recomandat ca persoanele cu afecțiuni respiratorii sau alergice să fie precaute și să evite expunerea prelungită la aerul în care praful saharian este prezent. Utilizarea măștilor de protecție poate fi utilă pentru a reduce inhalarea particulelor fine, iar evitarea activităților în aer liber în timpul perioadelor de vânt și în zilele cu niveluri ridicate de praf saharian poate contribui la menținerea sănătății respiratorii.

Praful saharian conține particule fine care pot fi inhalate și pot irita căile respiratorii. Persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita, pot experimenta simptome mai severe în timpul expunerii la acest tip de praf.

Vezi și: Supraviețuitorii cancerului, complicații. Avertisment: Expuși la probleme endocrine, osteoporoză sau diabet

Praful saharian, alte riscuri

Praf saharian - FOTO: Freepik@EyeEM

Există și alte riscuri pentru sănătate asociate cu expunerea la praful saharian:

Probleme ale pielii și ochilor: Expunerea la praful saharian poate provoca iritații ale pielii și ochilor, în special în cazul persoanelor cu sensibilitate la alergeni.

Probleme ale sănătății generale: Persoanele sănătoase pot experimenta simptome ușoare, precum tuse, strănut și congestie nazală, în timpul expunerii la praful saharian.

Praful saharian poate conține alergeni și alte substanțe iritante care pot provoca reacții alergice sau iritații ale pielii și ochilor. Persoanele cu sensibilitate la alergeni pot dezvolta erupții cutanate, mâncărime, roșeață sau umflături în urma expunerii la praful saharian. De asemenea, praful saharian poate irita ochii, provocând senzație de arsură, roșeață și lacrimare excesivă.

Vezi și: Boala care are consecințe dezastruoase. Prof. dr. Sebastian Cozma: Este îngrijorător

Chiar și persoanele sănătoase pot resimți unele simptome ușoare în timpul expunerii la praful saharian, cum ar fi strănutul, senzația de gât uscat sau tusea ușoară. Deși aceste simptome pot fi, în general, tranzitorii și nu necesită tratament medical, ele pot crea discomfort și pot afecta calitatea vieții în timpul episoadelor de praful saharian intens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel