Ce să fac ca să nu mai fiu anxios. Radu Leca, psihologul care a fost obez: Începe să își coloreze părul, să își facă tatuaje, să aibă cele mai noi gadgeturi, dar nu va ajunge unde îi este locul

obezitate si anxietate foto:freepik@stockking
EXCLUSIV
Care este legătura dintre obezitate și anxietate?  Cum anume poate lucra o persoană obeză astfel încât să poată trece pragul anxietății? 

În prezent, anxietatea și obezitatea sunt două probleme de sănătate tot mai prevalente, iar legătura dintre ele este, de cele mai multe ori, subestimată. Anxietatea, fiind o afecțiune psihologică, poate fi alimentată și amplificată de percepția negativă a celor din jur și de lipsa acceptării sociale. În același timp, obezitatea poate fi influențată de comportamentele alimentare dăunătoare, care pot fi folosite ca un mecanism de a face față emoțiilor asociate anxietății.

Am discutat cu Radu Leca, psihologul care s-a aflat în această situație și a ieșit învingător, despre legătura dintre anxietate și obezitate și despre ce poate face o persoană obeză pentru a depăși pragul anxietății.

Te-ar putea interesa și: Legătura dintre anxietate și senzația de rău. Radu Leca: Dacă am transforma anxietatea într-o putere, atunci anxiosul ar fi un campion mondial la orice

”Anxietatea apare și din obezitate”

Radu Leca subliniază că anxietatea poate apărea și din condiția de obezitate, întrucât persoanele obeze sunt supuse des unor priviri negative și judecăți sociale într-o varietate de medii, de la transportul în comun la locul de muncă și chiar în cadrul relațiilor interpersonale.

Acest cerc vicios este alimentat și de lipsa inserției și acceptării sociale. Obezitatea poate fi percepută ca o piedică în calea integrării sociale, iar această conștientizare poate amplifica anxietatea. În fața acestei dileme, persoanele obeze se întreabă ce pot face pentru a fi acceptate social și pentru a scăpa de anxietate și, de cele mai multe ori, ajungă să facă orice, dar numai lucrul care trebuie făcut nu, și anume să lucreze cu adevărat la ei, la sănătatea lor, la bunăstarea lor.

”Anxietatea apare și din obezitate. Totalitatea privirilor negative, pe care obezul le percepe la nivel social (oriunde, în metrou, în orice transport comun, în taxi, de la colegi, de la rude) se îndreaptă către formarea unei surse a anxietății. Comportamentul tuturor celor enumerate se transformă și el într-o sursă a anxietății.

Inserția socială, acceptarea socială - și ea se transformă din neexistență într-o formă de sursă a anxietății. Atunci, obezul spune în felul următor: ”Ce ar trebui să fac ca să nu mai fiu anxios, ci acceptat social?”. Și începe să își coloreze părul, să își facă tatuaje, să își cumpere haine colorate, să aibă cele mai noi gadgeturi, să conducă mașini puternice, dar, în mod concret, el nu ajunge acolo unde îi este locul, respectiv în sala de sport, fiindcă i se pare inutil și prea greu. 

Obezul, în conformitate cu noțiunea de psihonutriție, unde eu, Radu Leca, sunt pionier, întotdeauna va egala emoțiile lui cu dorința de a consuma mâncare multă. Când despre el se spune că-și consumă emoțiile, că-și mănâncă emoțiile, nu e o minciună. Dar niciodată nu poate ucide anxietatea prin mâncare, mai rău face”, ne-a spus Radu Leca, în exclusivitate pentru DC Medical.

Te-ar putea nteresa și: De ce te simți confuz când ai 20 de ani? Radu Leca: Aceste trei întrebări generează căutarea identității

Este dificil să te mobilizezi, să te disciplinezi, să faci, în sfârșit, lucrurile care sunt benefice pentru tine (dar care îți creează un conflict interior imens). Este dificil să vezi, totuși, o speranță acolo unde, poate, nu se mai vede lumina. Este dificil să crezi că lumina încă mai este. Dar poate că este cazul să ne amintim că lumina nu se mai vede pentru că suntem foarte departe de ea, nu că ea nu mai există. Iar orice pas pe care îl facem ne poate aduce mai aproape de lumină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel