Supraviețuitorii cancerului, complicații. Avertisment: Expuși la probleme endocrine, osteoporoză sau diabet

cancer - FOTO: Freepik@angel.nt.111
Supraviețuitorii de cancer, în special adulții, se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta complicații endocrine din cauza atât a bolii în sine, cât și a tratamentelor. Aceste complicații pot varia de la ușoare la severe și pot afecta diverse aspecte ale sănătății și calității vieții.

Complicațiile endocrine comune includ disfuncții hipotalamo-hipofizare, hipogonadism, osteoporoză, tulburări metabolice și deficiență de vitamina D. Aceste afecțiuni pot duce la comorbidități precum obezitatea, diabetul și complicațiile cardiovasculare.

Populații specifice, cum ar fi cele care primesc terapie endocrină pentru cancerul de sân sau de prostată, inhibitorii tirozin kinazei sau inhibitorii checkpoint-urilor imune, prezintă riscuri unice și necesită strategii de management adaptate.

Detectarea și intervenția precoce sunt cruciale pentru gestionarea complicatiilor endocrine la supraviețuitorii de cancer. Colaborarea între oncologi și endocrinologi, instrumente de screening standardizate și algoritmi de tratament clari sunt esențiale pentru optimizarea îngrijirii și îmbunătățirea rezultatelor în această populație în creștere, potrivit unui studiu publicat în The Lancet.

Supraviețuitorii cancerului, complicații

Pacienții care au trecut cu succes de cancer, sau care au cancerul sub control pe termen lung, se pot confrunta cu probleme endocrine, precum tulburări ale hormonilor, osteoporoză sau probleme metabolice. Aceste complicații pot varia de la simptome ușoare la unele care afectează profund calitatea vieții.

Mai mulți supraviețuitori de cancer se confruntă cu aceste probleme, dat fiind că numărul lor este în creștere. Problemele endocrine pot afecta între 40% și 60% dintre aceștia, incluzând tulburări ale glandei tiroide, hormonale și ale metabolismului. Cauzele sunt diverse, iar riscul diferă de la un pacient la altul, fiind influențat de tipul de cancer și de tratamentul primit.

Vezi și: Legătura dintre anxietate și senzația de rău. Radu Leca: Dacă am transforma anxietatea într-o putere, atunci anxiosul ar fi un campion mondial la orice

Supraviețuitorii cancerului - FOTO: Freepik@Phalow

Pentru a gestiona aceste complicații, este important să fie conștienți de ele și să se efectueze teste regulate pentru a le depista la timp. Endocrinologii și oncologii trebuie să lucreze împreună pentru a identifica pacienții la risc și pentru a le oferi tratamentul adecvat.

Comorbiditățile sunt frecvente printre supraviețuitorii de cancer și pot include tulburări metabolice, cum ar fi diabetul și obezitatea. Tratamentul cancerului în sine poate contribui la aceste probleme, crescând riscul de obezitate sau de tulburări hormonale.

Vezi și: Boala care are consecințe dezastruoase. Prof. dr. Sebastian Cozma: Este îngrijorător

Pacienții care primesc tratament cu inhibitori de tirozină kinază sau inhibitori de punct de control imun pot avea, de asemenea, complicații endocrine, precum tulburări tiroidiene sau insuficiență adrenală. Monitorizarea atentă și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru acești pacienți.

Hiperparatiroidismul secundar este o altă problemă întâlnită, în special la pacienții cu insuficiență renală cronică sau cei care fac dializă. Această afecțiune poate afecta oasele și poate crește riscul de complicații cardiovasculare.

În concluzie, supraviețuitorii de cancer au nevoie de o atenție specială în ceea ce privește sănătatea lor endocrină și metabolică, iar managementul adecvat al acestor complicații poate îmbunătăți calitatea vieții și prognosticul lor pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Gastrita: cauze și simptome. 8 semne că ai gastrită

Crossuri externe

pixel