Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

diabeticii - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
Persoanele diabetice care au avut COVID pot dezvolta sechele. Un studiu arată că aceste riscuri nu sunt doar reale, ci și mai accentuate în anumite categorii de indivizi. 

Un studiu de cohortă retrospectiv în nord-vestul Regatului Unit a analizat prevalența Long COVID în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 (T1D) și diabet zaharat de tip 2 (T2D) comparativ cu grupuri de control potrivite.

Utilizând datele din registrul electronic de sănătate între ianuarie 2020 și septembrie 2023, s-a constatat că printre indivizii cu T1D, prevalența diagnosticului sau a trimiterii la serviciile de Long COVID a fost de 0,33%, mai mică decât cea înregistrată în rândul controalelor potrivite, de 0,48%. În ceea ce privește indivizii cu T2D, prevalența Long COVID a fost de 0,53%, comparabilă cu cea înregistrată în rândul controalelor potrivite, de 0,54%.

În cadrul grupului T2D, s-au observat diferențe între sexe: prevalența Long COVID a fost similară între bărbați și femei cu T2D. Totuși, bărbații fără T2D au prezentat o prevalență mai mică decât controalele potrivite, în timp ce femeile fără T2D au prezentat o prevalență mai mare decât controalele potrivite, potrivit The Lancet.

Vezi și: Vitamina care ar putea încetini procesul de îmbătrânire. Efectul asupra organismului, studiat

Diabetici - FOTO: Freepik

Factorii care au predispus la dezvoltarea Long COVID au inclus vârsta mai tânără, sexul feminin și un IMC mai mare, în timp ce pacienții mai în vârstă cu T2D au prezentat un risc redus, iar femeile au avut o creștere minoră a riscului.

Studiul subliniază importanța recunoașterii Long COVID ca o posibilă diagnoză diferențială, în special la persoanele cu diabet, și evidențiază impactul semnificativ asupra populației din Greater Manchester, cu aproximativ 9950 de cazuri diagnosticate clinic sau trimise pentru evaluare specializată.

Aceste constatări s-au bazat pe un design de cohortă observațională retrospectivă, folosind date din Registrul de Îngrijiri de Sănătate din Greater Manchester, cu aplicarea criteriilor de potrivire pentru a compara grupurile cu diabet și controalele non-diabetice, în conformitate cu ghidurile etice și cu aprobările necesare.

Vezi și: Bolile răspândite prin aer, redefinite. OMS, noi reglementări după pandemia de COVID

Bărbații, mai afectați decît femeile

Studiul a analizat cât de des apare Long COVID la persoanele cu diabet în comparație cu cei fără diabet, folosind datele medicale din Greater Manchester, Regatul Unit. Au descoperit că persoanele cu diabet de tip 2, în special bărbații, au avut o probabilitate mai mare de a dezvolta Long COVID decât cei fără diabet.

În schimb, femeile cu diabet de tip 2 au avut o probabilitate mai mică în comparație cu controalele lor. De asemenea, au constatat că vârsta mai tânără, sexul feminin și un indice de masă corporală mai mare au fost asociate cu un risc crescut de a dezvolta Long COVID. Este important să fim conștienți de aceste riscuri și să abordăm Long COVID ca o preocupare serioasă pentru sănătatea publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Primul semn că ai o criză biliară
Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel