Datele incluse în Registrele Naționale. Prof. dr. Alexandru Rafila: Aduc un beneficiu rapid pacienților

registrele nationale - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Ce beneficii au pacienții în urma implementării Registrelor Naționale de Boli. Ce date se vor regăsi în aceste documente online.

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a subliniat importanța surselor de finanțare în dezvoltarea și funcționalitatea Registrului Național pentru Boli Oncologice, în cadrul dezbaterii organizate de DC Media Group cu tema "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".

Registrul Național pentru Boli Oncologice se află în proces de elaborare a caietului de sarcini pentru a deveni funcțional, iar acesta va fi parte a unei platforme comune care va coordona diversele registre specifice. Se preconizează că unele dintre bolile rare vor fi incluse în aceste registre până la sfârșitul anului curent.

Prioritizarea beneficiarilor și a bolilor este esențială în acest proces, iar ministrul a menționat că se dorește începerea cu soluții care pot aduce beneficii rapide pacienților, precum implantul cohlear pentru copiii cu hipoacuzie.

Vezi și: Supraviețuitorii cancerului, complicații. Avertisment: Expuși la probleme endocrine, osteoporoză sau diabet

"Există surse de finanțare. Discutăm, în primul rând, de Registrul Național pentru Boli Oncologice și se lucrează la caietul de sarcini pentru ca acest registru să devină funcțional. Toate aceste registre vor avea o platformă comună și de acolo va pleca fiecare registru specific. Introducerea unora dintre bolile rare în cadrul acestor registre va fi posibilă până la sfârșitul anului.

Acest lucru trebuie făcut și cu o anumită prioritizare a beneficiarilor, a bolilor. Ne dorim să începem cu cele care pot aduce un beneficiu rapid pacienților, iar implantul cohlear pentru copii cu hipoacuzie este una dintre aceste soluții.

Acum o să avem o altă finanțare care va duce, în final, la operaționalizarea măcar a câtorva dintre registre. Registrele de boală fundamentează politicile de sănătate și alocarea de fonduri într-un mod rațional, predictibil și folosesc, în primul rând, pentru utilizarea eficientă a resurselor.

Registrele sunt importante pentru noi ca să putem să avem o politică coerentă, predictibilă și finanțabilă pentru principalele patologii din România", a precizat prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, în cadrul dezbaterii organizate de DC Media Group "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".

Vezi și: Boala care are consecințe dezastruoase. Prof. dr. Sebastian Cozma: Este îngrijorător

Ce sunt Registrele Naționale de Boli

Registrele Naționale de Boli sunt sisteme de colectare, stocare și analiză a datelor referitoare la anumite afecțiuni medicale sau la grupuri specifice de pacienți într-o anumită țară. Aceste registre sunt utilizate pentru a monitoriza și evalua evoluția epidemiologică a bolilor, pentru a identifica tendințele și pentru a orienta politicile de sănătate.

Prin intermediul registrelor naționale de boli, se colectează și se centralizează informații despre:

Prevalența și incidența bolilor: Numărul de persoane care suferă de o anumită boală și numărul de noi cazuri înregistrate într-o anumită perioadă de timp.

Caracteristicile pacienților: Date demografice (vârstă, sex, etnie), factori de risc, comorbidități și alte informații relevante.

Diagnosticul și tratamentul: Tipul de diagnostic, stadiul bolii, tratamentele administrate și rezultatele acestora.

Evoluția bolii: Progresia bolii în timp, eficacitatea tratamentelor și supraviețuirea pacienților.

Registrele naționale de boli sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a sistemelor de sănătate și pentru dezvoltarea politicilor de sănătate publică. Ele oferă o bază solidă de date pentru luarea deciziilor în ceea ce privește alocarea resurselor, planificarea serviciilor de sănătate și cercetarea medicală. De asemenea, pot fi folosite pentru identificarea lacunelor în îngrijirea pacienților și pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel