De ce ne este somn după ce am mâncat. Nadia Eperjessy: Nu este normal. Mâncarea ar trebui să ne dea energie

somn dupa masa foto:freepik
EXCLUSIV
De ce ne simțim somnolenți după ce am mâncat? ”Nu este normal să ne fie somn după ce mâncăm, deși se normalizează chestiunea asta. Mâncarea este energie, ea ar trebui să ne dea energie”.

Mulți oameni experimentează o senzație de somnolență după ce au mâncat, iar acest lucru poate fi influențat de mai mulți factori. Deși mâncarea ar trebui să ne ofere energie, uneori, ne simțim adormiți după o masă copioasă. Unul dintre motive este legat de modul în care combinăm alimentele și cantitatea consumată.

Nadia Eperjessy, nutriționist și coautor, ne explică de ce se produce această stare de somnolență, de moleșeală și ce putem face pentru a o evita.

foto: Freepik

De ce ne este somn după ce am mâncat?

Unul dintre motivele pentru care ne putem simți somnolenți după masă este legat de volumul și compoziția alimentelor pe care le consumăm. Potrivit Nadiei Eperjessy, dacă mâncăm o cantitate mare de alimente sau dacă acestea sunt bogate în grăsimi sau carbohidrați procesați, sistemul nostru digestiv trebuie să depună un efort mai mare pentru a digera și absorbi nutrienții. Acest lucru poate duce la o creștere a fluxului de sânge către stomac și intestine, ceea ce poate provoca o senzație de somnolență sau de oboseală.

”Nu este normal să ne fie somn după ce mâncăm, deși se normalizează chestiunea asta. Mâncarea este energie, ea ar trebui să ne dea energie. De obicei, avem o stare de moleșeală după ce mâncăm, dacă mâncăm o cantitate prea mare de mâncare, iar atunci sistemul digestiv este pus la muncă. Dacă consumăm alimente pe care nu le tolerăm foarte bine (și nu știm), ele pot să ne dea o stare de somnolență, de moleșeală”, ne-a spus Nadia Eperjessy, în exclusivitate pentru DC Medical.

De asemenea, combinația anumitor alimente poate influența modul în care ne simțim după masă. Unele combinații pot necesita mai mult timp și efort pentru digestie, ceea ce poate conduce la oboseală. De exemplu, consumul de proteine animale și carbohidrați, în același timp, poate îngreuna procesul digestiv și poate determina o scădere a nivelului de energie.

Deși organismul nostru este capabil să digere o varietate largă de alimente și combinații, cantitatea și compoziția pot influența modul în care ne simțim după masă.

”Dacă facem combinații care să dea foarte mult de muncă sistemului nostru digestiv, la fel. În general, oamenii pot mânca orice combinație de alimente, însă atunci când cantitatea este prea mare, digestia este îngreunată și automat că ne simțim moleșiți”, ne-a mai spus aceasta.

Un alt aspect important este legat de ritmul și mediul în care consumăm mâncarea. Mâncatul în grabă sau într-un mediu stresant poate afecta negativ digestia și poate contribui la senzația de disconfort și somnolență după masă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel