Dr Sandra Alexiu: Lipsa legii vaccinării mă împiedică să vaccinez

Revolta unui medic de familie - Foto: dr. Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Dr Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov, a explicat, la dezbaterea „Vaccinarea, dimensiune strategică a politicilor de sănătate publică”, organizată de DC Medical și DC Media Group, că Legea vaccinării este necesară pentru că i-ar ajuta pe medici să vaccineze și că le-ar asigura vaccinurile și cadrul necesar ca activitatea să se desfășoare așa cum ar trebui.

Dr Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov, îl contrazice pe deputatul Florin Buicu care a susținut că și fără Legea vaccinării medicii de familie au ce le trebuie ca să imunizeze populația. „Legislația de acum împiedică practic medicii să vaccineze”, a susținut dr Sandra Alexiu, ba chiar a oferit numeroase argumente în acest sens.

„Mă împiedică pentru că nu-mi asigură vaccinul, domnule președinte!"a punctat dr Sandra Alexiu.

Chiar dacă statul este obligat și acum să asigure vaccinurile, de multe ori acestea lipsesc, iar atunci când sunt medicii de familie sunt cei care trebuie să facă de fapt aprovizionarea cabinetelor.

„Avem nevoie de Legea vaccinării, pentru că ea prevede existența unui stoc de tampon, ceea ce ne-ar face să nu mai suferim de lipsa vaccinurilor, de care suferim acum. Legea vaccinării prevede distribuția vaccinurilor până la cabinet, ca să nu mai mergem noi cu tășcuța până la Direcția Sanitară să ne luăm vaccinurile. Legea vaccinării ne permite să vaccinăm și să atingem o acoperire vaccinală. Legea vaccinării ne permite o comunicare, pentru că statul român cam lasă pe umerii noștri comunicarea în privința vaccinării. Din cauza acestui lucru, faptul că lucrăm intensiv la aceste probleme în ultimii 7 ani, din cauza faptului că este lăsat pe umerii noștri să facem asta, aproape că nu se vede. Sau este făcut să nu se vadă", a arătat dr Sandra Alexiu.

Campaniile trebuie diversificate

Campaniile pe care le organizează statul ca să promoveze vaccinarea ar trebui să fie făcute acolo unde de fapt se manifestă și curentul anti-vaccinare, a explicat medicul.

„Ce vreau să spun prin asta, că statul nu oferă campanii în media, nu oferă replică în mediul online și în social media, acolo unde se propagă mesajele antivaccinare, nu asigură vaccinurile, dozele, transporturile. Nu vă spun că nici la ora asta nu am ce-mi trebuie, deși subiectul nu mai este așa de frecvent atins în media ca înainte. Statul român nu asigură resursa umană, pentru că noi ne împuținâm pe zi ce trece. Am rămas puțini și bătrâni, că media de vârstă în medidina de familie e 54, 55 de ani. În timp ce noi de 7 ani facem campanii pentru medici, pentru pacienți, ne-am mutat o parte din activități în social-media ca să vorbim direct cu părinții, și așa mai departe. Plus că noi aflăm încă lucruri de la televizor, ceea ce nuj e normal pentru medici. Eu am aflat că a început campania de vaccinare antigripală și că este coadă în fața cabinetului meu în fiecare zi, în timp ce pacientul n-a aflat că în România întâi se duce vaccinul la persoane aflate la risc, la colectivități de imigranți, la spitale, și unde o mai fi nevoie, și la pacienți peste o lună", a arătat medicul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel