Dr. Attila Laszlo: noi avem un sistem care în criză n-a făcut față

Dr. Laszlo Attila de la  Comisia de Sănătate a Senatului
EXCLUSIV
Dr. Attila Lasazlo, din Comisia de Sănătate publică a Senatului României, a participat la dezbaterea online organizată de grupul de presă DC Media Group, pe tema „Noua strategie farmaceutică europeană - provocări și șanse pentru sistemul sanitar din România”. El a explicat în ce situație se află sistemul medical și de ce e nevoie de o nouă strategie.

Dr. Attila Laszlo, din Comisia de Sănătate Publică a Senatului României, a vorbit despre strategia europeană privind industria farmaceutică și despre situația în care se află sistemul de sănătate din România. Potrivit lui, pandemia a fost o demonstrație a faptului că sistemul nostru medical nu face față unei situații de criză. 

„După cum știți, sănătatea este atributul fiecărei țări, la nivel european, motiv pentru care, la ora actuală, această perioadă grea pe care a traversat-o ne-a demonstrat câte probleme avem și cât de ciudat ne-am rezolvat noi problemele.

Aș începe cu lucrul cel mai important: noi avem un sistem care în criză n-a făcut față. Noi, în România. Aduceți-vă aminte că s-a luat decizia ca o bună parte din autorizările de anul trecut, martie-aprilie-mai, să fie făcute de Institutul Cantacuzino, pentru că dacă s-ar fi respectat toate acele proceduri de la nivelul Agenției Medicamentului, foarte probabil, și acum am aștepta autorizările pentru dezinfectanți și pentru tot felul de alte materiale.

Întrebarea pe care mi-am pus-o în urmă cu câteva luni a fost când o să apară o nouă încercare de a ajunge la un consens privind accesul pe piață, politica de prețuri la nivel european, pentru că aceste încercări, din când în când, revin. Și dacă citiți un pic mai atent materialul, apar acolo câteva articole care merg în această direcție: sub auspiciile necesității, trebuie să îmbunătățim accesul la medicamente, să ne întărim independența industriei farmaceutice europene față de aceste probleme cu care ne-am confruntat.

În urmă cu câteva luni le-am spus chiar și colegilor că am încheiat o etapă, întrebarea e: sub ce formă va redeveni această problemă și, ca să fiu mai explicit: de ani de zile se încearcă prin diferit metode prin care să se unifice toate condițiile în această piață, inclusiv politica de prețuri, dar din păcate nu s-a ajuns al un astfel de consens, ba, mai mult, un astfel de consens ar presupune, foarte probabil, o renegociere a tratatelor de aderare. Motiv pentru care au fost în decursul timpului foarte multe astfel de încercări.”

Detalii despre acest subiect găsiți în magerialul video atașat:

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel