Andrei BACIU: când se va putea face doza a treia pentru cei vaccinați cu AstraZeneca

Dr Andrei Baciu. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Andrei BACIU, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, a vorbit în cadrul dezbaterii „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată de DC Media Group, despre condițiile în care se administrează cea de-a treia doză de vaccine împotriva Covid-19.

Andrei BACIU, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, a vorbit în cadrul dezbaterii „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată de DC Media Group, despre administrarea celei de-a treia doze de vaccine împotriva Covid-19, în ce condiții și poate face și cu ce fel de ser.

„Nu necesită niciun fel de programare. Lucrurile sunt cât se poate de simple și de ușoare: te duci la orice centrul de vaccinare și te vaccinezi pe loc.

Se face, această a treia doză, cu unul dintre vaccinurile care folosesc tehnologia ARN Mesager: Pfizer BionTech sau Moderna.

Recomandarea este pentru cei care s-au vaccinat cu una dintre acestea două, să se facă aceeași tip de vaccin, dar se poate alege și cealaltă variantă, fără probleme. Iar pentru cei cu AstraZeneca, în momentul în care se vor împlini șase luni, peste două săptămâni (de la prima administrare, n.r.), atunci la fel, pot să aleagă oricare dintre cele două tipuri de vaccin, la orice centru de vaccinare existent și care funcționează”, a spus el în cadrul dezbaterii.

Vaccinul gripal ajunge în curând la medicii de familie

De asemenea, secretarul de stat a vorbit și despre vaccinul gripal, care ajunge, în perioada următoare, la medicii de familie, dar din farmacii poate, deja, să fie achiziționat.

„Într-adevăr, vaccinurile pe piața liberă sunt deja disponibile în România. Pentru populațiile vulnerabile, persoanele la risc, Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri antigripale. Procedura a fost finalizată, ultimele detalii vor fi stabilite până la sfârșitul zilei și le vom comunica.

În perioada imediat următoare vor ajunge și al medicii de familie, tocmai pentru a putea demara din timp și campania de vaccinare antigripală care ajută în special pe cei la risc”, a mai menționat el.

Întrebat dacă există un consens politic cu reprezentanți ai tuturor forțelor politice pentru o eventuală extindere a vaccinării pe tot parcursul vieții, răspunsul lui a fost că se lucrează la această problemă, însă e nevoie de puțin timp pentru asta, pentru a nu risca să eșueze campania de vaccinare, precum cea anti-HPV din urmă cu aproximativ 10 ani.

„Vedem că apar recomandări noi, de includere pentru diverse persoane la risc. Toate aceste lucruri vor fi probabil clarificate în momentul în care va fi adoptată și această lege a vaccinării, dar oricum, până atunci, cu privire la orice ar putea să facă partea executivă, lucrurile sunt în desfășurare, iar dacă vine vorba de reforme sau abordări suplimentare, trebuie cântărit foarte bine, lucrurile trebuie pregătite din timp.

Știm că a fost un episod în care s-a mers pe repede înainte și nu a ieșit cum trebuie. Ne aducem aminte de campania de vaccinare anti HPV – prima - care nu a avut nici pe departe rezultatele scontate. Și atunci, idea importantă e partea de pregătire și un plan de acțiune, astfel încât să menținem la rate de vaccinare înalte, conform recomandărilor și să avem o populație cât mai sănătoasă”, a mai menționat el.

Detalii, în materialul video atașat:

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel