PREMIERĂ: Un rinichi de porc, transplantat cu succes la om, în SUA. VIDEO
20 oct 2021, 18:59

Un rinichi de la un porc, transplantat cu succes la un om. Foto: Video Transplant Institute at NYU Langone Health
Un rinichi de la un porc, transplantat cu succes la un om. Foto: Video Transplant Institute at NYU Langone Health
Un rinichi de la un porc, transplantat cu succes la un om. Foto: Video Transplant Institute at NYU Langone Health
Un rinichi de la un porc, transplantat cu succes la un om. Foto: Video Transplant Institute at NYU Langone Health
  • Un rinichi de la un porc, transplantat cu succes la un om. Foto: Video Transplant Institute at NYU Langone Health
  • Un rinichi de la un porc, transplantat cu succes la un om. Foto: Video Transplant Institute at NYU Langone Health
La Transplant Institute at NYU Langone Health, un rinichi de porc a fost transplantat în premieră la om fără a se declanșa respingerea imediată de către sistemul imunitar al beneficiarului, un important pas înainte care ar putea contribui în cele din urmă la atenuarea unei uriașe penurii de organe umane transplantabile.

Procedura de transplant de rinichi de la porc la om, realizată la NYU Langone Health din orașul New York, a implicat utilizarea unui porc ale cărui gene au fost modificate astfel încât țesuturile sale nu mai conțineau o moleculă despre care se cunoaște că declanșează respingerea aproape imediată a organului transplantat.

Destinatara a fost o pacientă aflată în moarte cerebrală, care prezenta simptome de disfuncție renală. Familia acesteia și-a dat consimțământul pentru efectuarea experimentului înainte ca pacienta să fie deconectată de la aparatele de susținere a vieții, au precizat cercetătorii, conform Reuters și Agerpres. 

Noul rinichi a fost menținut atașat de vasele ei de sânge timp de trei zile, în afara corpului pentru a permite cercetătorilor acces la organ.

Rezultatele testelor efectuate asupra funcției rinichiului transplantat „au arătat destul de normal”, a spus chirurgul specialist în transplant Robert Montgomery, care a condus studiul.

Rinichiul a produs „cantitatea de urină care era de așteptat” de la un rinichi uman transplantat, a precizat el, și nu a existat nicio dovadă a unei respingeri clare, timpurii, observată atunci când sunt transplantați rinichi de porc nemodificați la primate non-umane.

 

Nivelul anormal al creatininei destinatarului - un indicator al funcție renale deficitare - a revenit la normal după transplant, a precizat Montgomery.

În Statele Unite, în prezent, aproape 107.000 de persoane așteaptă un transplant de organe, dintre aceștia peste 90.000 având nevoie de un rinichi, conform Rețelei Unite pentru Partajarea de Organe (UNOS). Timpii de așteptare pentru un rinichi variază, în medie, de la trei până la cinci ani.

Cercetătorii lucrează de zeci de ani la posibilitatea utilizării organelor de la animale pentru transplanturi, concentrându-se asupra modului de prevenire a respingerii imediate a acestora de către corpul uman.

Potrivit teoriei echipei lui Montgomery, eliminarea genei porcului responsabilă de un carbohidrat care declanșează respingerea - o moleculă de zahăr, sau glican, numită alfa-gal - ar preveni această problemă.

Porcul modificat genetic, numit GalSafe, a fost dezvoltat de unitatea Revivicor de la United Therapeutics Corp. Acesta a fost aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA în decembrie 2020 pentru a fi utilizat drept hrană pentru persoanele cu alergie la carne și ca potențială sursă de terapii pentru pacienți umani.

Produsele medicale dezvoltate din porci ar necesita în continuare aprobarea specifică FDA înainte de a fi utilizate la om, a precizat agenția.

Alți cercetători analizează posibilitatea ca porcii GalSafe să fie utilizați ca surse de alte componente, de la valve cardiace la grefe de piele pentru pacienți umani.

Experimentul de transplant renal desfășurat la NYU ar trebui să deschidă calea către studii pe pacienți cu insuficiență renală aflați în ultimul stadiu, posibil anul următor sau peste doi ani, a indicat Montgomery, beneficiar la rândul său al unui transplant de inimă.

În cadrul acestor studii s-ar putea testa această abordare atât ca soluție pe termen scurt, pentru pacienții aflați în stare critică până la momentul la care un rinichi uman devine disponibil, dar și ca grefă permanentă.

Experimentul actual a implicat un singur transplant, iar rinichiul a fost menținut atașat doar trei zile, așadar orice studii clinice viitoare s-ar putea lovi de noi obstacole ce vor trebui depășite, a adăugat Montgomery.

Participanții ar fi probabil pacienți cu șanse reduse de a primi un rinichi uman și cu un prognostic rezervat la dializă.

„Pentru mulți dintre acești oameni, rata mortalității este la fel de mare ca în cazul unor tipuri de cancer și nu ne gândim de două ori înainte de a folosi noi medicamente și de a efectua noi studii clinice (la pacienții cu cancer) atunci când acestea le-ar putea oferi câteva luni în plus de viață”, a spus Montgomery.

Cercetătorii colaborează cu specialiști în etică medicală și în probleme juridice și religioase pentru validarea conceptului înainte de a solicita familiei acces temporar la un pacient aflat în moarte cerebrală, a subliniat Montgomery.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?