Vaccinul pentru cancerul de piele, în teste. Recunoaște și elimină toate celulele canceroase

cancerul de piele - FOTO: Freepik
Vaccinul pentru melanom, cea mai letală formă de cancer de piele, a intrat în teste. Acesta recunoaște și elimină toate celulele canceroase. "Este absolut realizat la comandă pentru pacient - nu ați putea să-i dați aceasta celui de-al doilea pacient din rând pentru că nu ați aștepta să funcționeze. Este cu adevărat personalizat", spune unul din cercetători.

Un important trial al primului vaccin "personalizat" cu ARNm împotriva celei mai letale forme de cancer de piele - melanomul - este în curs în Marea Britanie. Vaccinul este conceput pentru a ajuta sistemul său imunitar să recunoască și să elimine orice celule canceroase rămase.

Cum funcționează vaccinul

Injecția, mRNA-4157 (V940), folosește aceeași tehnologie ca și vaccinurile COVIC actuale și este testată în studiile finale de fază III. Medicii de la University College London Hospitals (UCLH) o administrează alături de un alt medicament, pembrolizumab sau Keytruda, care de asemenea ajută sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase.

Tratamentul combinat, realizat de Moderna și Merck Sharp și Dohme (MSD), nu este încă disponibil rutină pe NHS, în afara studiilor clinice, potrivit BBC.

Experții din alte țări, inclusiv Australia, îl încercă și pe pacienți, pentru a aduna mai multe dovezi și pentru a vedea dacă ar trebui să fie extins mai larg. Vaccinul este personalizat - ceea ce înseamnă că compoziția sa este schimbată pentru a se potrivi cu pacientul individual.

Vezi și: Semnul la care să fii atent când cumperi ouă. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Este mai ușor să ne dăm seama

Este creat pentru a se potrivi semnăturii genetice unice a tumorii pacientului și funcționează prin instruirea corpului să producă proteine sau anticorpi care atacă markerii sau antigenii găsiți doar pe acele celule canceroase. 

Cercetătoarea UCLH, dr. Heather Shaw, a declarat că injecția are potențialul de a vindeca persoanele cu melanom și este testată și în alte tipuri de cancer - tumori pulmonare, de vezică urinară și de rinichi.

"Aceasta este una dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am văzut într-un timp foarte lung. Este absolut realizat la comandă pentru pacient - nu ați putea să-i dați aceasta celui de-al doilea pacient din rând pentru că nu ați aștepta să funcționeze. Este cu adevărat personalizat. Aceste lucruri sunt extrem de tehnice și generate fin pentru pacient", a spus dr. Heather Shaw.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă nu mesteci mâncarea bine înainte să o înghiți. Marea greșeală pe care ai făcut-o până acum. Dr. Doru Negru: Irită pereții stomacului

Pacienți recrutați

Partea britanică a studiului internațional își propune să recruteze cel puțin 60-70 de pacienți în opt centre, inclusiv în Londra, Manchester, Edinburgh și Leeds.

Pacienții din studiu trebuie să-și fi îndepărtat melanomul cu risc ridicat chirurgical în ultimele 12 săptămâni pentru a asigura cel mai bun rezultat. Unii dintre ei vor primi o injecție placebo în loc de vaccin. Niciunul dintre ei nu știe ce primesc însă.

Cancerul de piele - FOTO: Freepik@kuprevich

Cum să îți examinezi pielea

Semnele comune ale melanomului includ:

- o aluniță nouă cu o formă neregulată

- o aluniță existentă care pare să crească sau să se schimbe

- o schimbare la o porțiune anterioară de piele normală.

Vezi și: Cea mai bună poziție de somn pentru sănătatea plămânilor. În ce poziție să nu stai. Dr. Gilda Popescu: Un somn liniștit stabilește un echilibru al organismului

Cum arată melanomul

Lista de control ABCDE poate ajuta la identificarea dacă o aluniță prezintă neregularități:

- A - asimetric - alunița are o formă neregulată

- B - margine - marginile sunt estompate sau zimțate

- C - culoare este o culoare neuniformă cu diferite nuanțe și tonuri

- D - diametru - o aluniță este mai mare decât celelalte

- E - evoluție - se schimbă, sângerează sau face crustă.

Nu toate aceste schimbări indică prezența cancerului, dar se recomandă un control în cazul în care aceste apar. Cu cât este mai devreme depistat un melanom, cu atât este mai ușor de tratat și cu atât tratamentul este mai probabil să fie de succes.

Tratament promițător

Datele testului de fază II, publicate în decembrie, au constatat că persoanele cu melanoame cu risc ridicat care au primit injecția alături de imunoterapia Keytruda erau aproape la jumătate (49%) mai puțin susceptibile să moară sau să le reapară cancerul după trei ani decât cei care au primit doar medicamentul.

Dr. Shaw a spus că există o speranță reală că terapia ar putea fi un "schimbător de jocuri", în special deoarece pare să aibă "efecte secundare relativ tolerabile".

Acestea includ oboseala și un braț dureros atunci când se administrează injecția, a adăugat ea, menționând că pentru majoritatea pacienților nu părea să fie mai rău decât să facă un vaccin antigripal sau vaccin anti-COVID.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel