Această vitamină oferă speranțe...
Această boală are o contagiozitate de peste 90 de procente. Boala obrajilor pălmuiți, cunoscută și sub numele de eritem infectios sau parvoviroză B19, este o afecțiune cauzată de infecția cu parvovirusul B19. Acest virus este responsabil pentru declanșarea unei infecții comune, în special la copii, dar poate afecta și adulții.
Simptomele obișnuite ale bolii obrajilor pălmuiți includ febră, o erupție cutanată roșie distinctivă pe obrajii interni (de unde și numele bolii), precum și pe alte părți ale corpului, precum brațele și picioarele. În plus, pot apărea și simptome generale precum oboseală, durere de cap și dureri articulare.
De obicei, această boală este ușoară și se rezolvă de la sine în câteva zile sau săptămâni, fără tratament specific. Totuși, în unele cazuri, mai ales în rândul adulților sau persoanelor cu sistem imunitar slăbit, pot apărea complicații, cum ar fi artrita sau anemia temporară.
Vezi și: Substanța care duce la cancer. Dr. Florin Bălănică: Nu face bine! Aici duce!
"Primii pacienți, din acest an, au fost consultați în camera de gardă a Spitalului Victor Babeș Timișoara Parvoviroza Umană (cunoscută drept Boala Obrajilor Pălmuiți sau Eritemul infecțios) este o afecțiune extrem de contagioasă, care se transmite prin aer, prin contactul direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate, picături de salivă sau secreții nazale, ori prin atingerea obiectelor contaminate.
Boala este declanșată de PV 19 (Parvovirus 19). Perioada de incubație este între 4 zile și două săptămâni, acesta fiind intervalul de timp între momentul în care o persoană este expusă la virus și debutul simptomelor", arată cei de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.
Vezi și: Vaccinul pentru cancerul de piele, în teste. Recunoaște și elimină toate celulele canceroase
Boala obrajilor pălmuiți - FOTO: Freepik
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce este, de fapt, boala obrajilor pălmuiți.
"Obraji pălmuiți apar în scarlatină, iar bolile virale pot să apară în cazul enterovirozelor. Parvovirozele sunt foarte rare la om, sunt specifice pentru partea veterinară și, în general, sursa este tot în zona veterinară. Respectiva boală de care vorbim are o transmitere respiratorie, este o boală contagioasă și se caracterizează printr-un eritem. Trece spontan în 3-5 zile.
Medicația este strict de natură simptomatică. Ca prevenție vorbim de măsurile de igienă care privesc și partea de respirație. Dacă mergem în zone care pot fi aglomerate, unde sunt aglomerații care privesc inclusiv contactul cu ceea ce înseamnă câini și pisici. De asemenea, spălatul pe mâini cu apă și săpun este esențial în momentul în care ne deplasăm în zone pe care nu le cunoaștem prea bine din punct de vedere igienic", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Prevenirea bolii obrajilor pălmuiți implică în principal măsuri de igienă și evitarea contactului cu persoanele infectate.
"Apărând la Timișoara, în condițiile în care ne așteptăm că vine o vacanță și vor avea loc mobilizări de populație într-un număr mare, ne așteptăm ca astfel de boli infecțioase cu transmitere aerogenă să apară o perioadă de timp după ce ne vom întoarce din vacanță.
Trebuie să fim atenți cu tot ceea ce înseamnă igienă cu tot ceea ce înseamnă spălatul pe mâini cu apă și săpun, igiena alimentației, spațiile aglomerate, prăfuite trebuie să avem grijă să le evităm", a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină oferă speranțe...
Aceste semne banale îți arată că, de...
Congelarea corectă a fructelor și...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Cum faci diferența între o infecție bacteriană și una virală....
Acestea sunt cele mai importante...
Descoperirile recente sugerează că excesul de grăsime abdominală...