Protestul medicilor din ambulatoriu. Alexandru Rafila, reacție: Eu așa cred că trebuie să facem în viitor. Serviciile ambulatorii trebuie să fie prioritare

protest medici foto:freepik@senivpetro
Ministerul Sănătății a făcut declarații, într-o conferință de presă, despre noul protest al medicilor din ambulatoriu, care cer majorări de cel puțin 30% pentru a semna noul contract.

A fost un nou protest al medicilor din ambulatoriu, motivul fiind că le va expira din nou contractul, cerând o creștere de cel puțin 30%. 

Ministrul Sănătății a declarat că se va face tot posibilul pentru a susține demersurile CNAS. El a subliniat că este crucial ca fondurile alocate să nu scadă începând cu 1 iulie, deoarece sistemul medical din România se îndreaptă către evoluție, către progres.

”Eu așa cred că trebuie să facem în viitor”

În contextul discuțiilor despre creșterea tarifelor pentru medicii din ambulatoriu, ministrul a menționat că veniturile acestora au crescut odată cu contractul cadru din 2023. Totuși, a subliniat că problema a apărut la începutul acestui an, când suma alocată pentru întregul an nu acoperea valoarea punctelor stabilite la 1 iulie 2023. Ca o soluție temporară, s-a adoptat finanțarea cu aceeași valoare ca în anul precedent până la 1 iulie. Ministrul a considerat că menținerea aceleiași valori și pentru acest an este o abordare rațională, având în vedere contextul economic.

”După cum știți, serviciile medicale, fie că vorbim de serviciile de asistență medicală, primară, ambulatorie sunt decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin Casele Județene de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății va face tot ce este posibil încât să susțină demersurile Casei Naționale, pentru ca de la data de 1 iulie, fondurile alocate, atât medicinei primare, cât și medicinei ambulatorii, să nu scadă, pentru că noi ne dorim, până la urmă, să evoluăm, să schimbăm piramida serviciilor, să ne îndreptăm spre servicii ambulatorii și acestea, în mod evident, trebuie încurajate și finanțate corespunzător.

Anul trecut, odată cu contractul cadru de la 1 iulie, veniturile medicilor care lucrează în medicina de familie și la ambulatoriu au crescut. Problema a fost la începutul anului, dacă vă aduceți aminte, că suma alocată pentru întreg anul nu acoperea valoarea punctelor stabilite la 1 iulie 2023. S-a trecut la această soluție intermediară de finanțare până la 1 iulie cu aceeași valoare de anul trecut.

Cred că în acest an, dacă reușim să păstrăm aceeași valoare, cred că este o abordare rațională, care ține cont și de contextul economic, dar perspectiva, dn punctul meu de vedere, trebuie să țină cont de faptul că serviciile ambulatorii, inclusiv spitalizarea de zi, care se poate realiza în astfel de servicii ambulatorii, care, de multe ori, sunt conexe spitalelor, trebuie să fie prioritară, dacă ne dorim ca sistemul de sănătate din România să fie sustenabil.

Eu așa cred că trebuie să facem în viitor”, a declarat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel