Transplantul renal, ce nu se știe după intervenție. Mircescu: Performanța de supraviețuire este necunoscută. Nu știm ce se întâmplă cu bolnavii

transplantul renal - FOTO: Freepik@sirichaiec2
EXCLUSIV
Transplantul renal este adesea tratamentul de alegere pentru insuficiența renală, în comparație cu o viață întreagă de dializă. Ce nu se știe, însă, după intervenție.

Transplantul renal poate trata insuficiența renală cronică sau insuficiența renală în stadiu terminal pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine și să trăiți mai mult timp. Un transplant de rinichi este o intervenție chirurgicală prin care se pune un rinichi sănătos de la un donator viu sau decedat la o persoană ai cărei rinichi nu mai funcționează corespunzător.

Rinichii sunt două organe în formă de fasole situate de fiecare parte a coloanei vertebrale, chiar sub cutia toracică. Fiecare este de mărimea unui pumn. Funcția lor principală este de a filtra și elimina deșeurile, mineralele și lichidele din sânge prin producerea de urină.

Atunci când rinichii își pierd această capacitate de filtrare, în organism se acumulează niveluri nocive de lichide și deșeuri, ceea ce poate crește tensiunea arterială și poate duce la insuficiență renală (boală renală în stadiu terminal). Boala renală în stadiu terminal apare atunci când rinichii au pierdut aproximativ 90% din capacitatea lor de a funcționa normal. Boala renală în stadiu terminal apare atunci când rinichii au pierdut aproximativ 90% din capacitatea lor de a funcționa în mod normal, notează Mayo Clinic.

Ce nu se știe despre transplantul renal

Prof. Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Medic Primar Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, București, a explicat în cadrul dezbaterii cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”, de la DC MEDICAL, care neajunsurile în cazul transplantului renal. 

”Transplantul renal are două componente: 

- componenta chirurgicală. Constă în intervenția propriu-zisă. Este foarte bine codificată. Există contractare cu Casa de Asigurări pentru serviciul de transplant renal și bolnavii sunt bine evidențiați, sunt cunoscuți. Volumul de bugetare poate fi precis estimat.

- componentă posttransplant. Este partea medicală și intră în sarcina nefrologilor. Este în ceață. Dacă vrem să aflăm numărul de bolnavi transplantați care sunt în viață, ne trebuie vreo 2-3 luni. Asta s-ar rezolva foarte simplu dacă am proceda precum în cazul serviciilor de dializă. Adică stabilit un pachet de servicii care să includă consultația, investigațiile, inclusiv dozările de medicamente care sunt fundamentale în transplant. 

În momentul în care se realizează un așa program, acesta trebuie susținut într-un registru al bolnavilor transplantați renal. Lucrurile intră în ordine. Estimez că 2000-2500 de bolnavi se află în viață, fiind transplantați, comparativ cu 15.000 de bolnavi care sunt în dializă. 

Noi facem circa 200 de transplanturi pe an. Asta face ca România să fie într-o poziție bună, dacă raportăm la numărul de locuitori, comparativ cu situația europeană. Performanța transplantului în termeni de supraviețuire al bolnavului este necunoscută pentru că nu știm ce se întâmplă cu bolnavii posttranplant”, a explicat prof. Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Medic Primar Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, București, în cadrul dezbaterii cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”, de la DC MEDICAL. 

prof. Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Medic Primar Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, București

Boala renală, cauze

Cauzele comune ale bolii renale în stadiu terminal includ:

- Diabet

- Hipertensiune arterială cronică, necontrolată

- Glomerulonefrita cronică - o inflamație și eventuală cicatrizare a micilor filtre din rinichi

- Boala polichistică a rinichilor

Persoanele cu boală renală în stadiu terminal trebuie să li se elimine deșeurile din fluxul sanguin prin intermediul unui aparat (dializă) sau al unui transplant de rinichi pentru a rămâne în viață.

Transplantul renal, de ce se face

Un transplant de rinichi este adesea tratamentul de alegere pentru insuficiența renală, în comparație cu o viață întreagă de dializă. Un transplant de rinichi poate trata boala cronică de rinichi sau boala renală în stadiu terminal pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine și să trăiți mai mult timp.

Comparativ cu dializa, transplantul de rinichi este asociat cu:

- O calitate mai bună a vieții

- Risc mai mic de deces

- Mai puține restricții dietetice

- Costuri de tratament mai mici

Unele persoane pot beneficia, de asemenea, de primirea unui transplant de rinichi înainte de a fi nevoie să facă dializă, o procedură cunoscută sub numele de transplant renal preventiv.

Dar, pentru anumite persoane cu insuficiență renală, un transplant de rinichi poate fi mai riscant decât dializa. Printre afecțiunile care vă pot împiedica să fiți eligibil pentru un transplant de rinichi se numără:

- Vârsta înaintată

- Boală cardiacă severă

- Cancer activ sau tratat recent

- Demență sau o boală mentală slab controlată

- Abuzul de alcool sau de droguri

- Orice alt factor care ar putea afecta capacitatea de a trece în siguranță prin procedură și de a lua medicamentele necesare după transplant pentru a preveni respingerea organului. Este nevoie de un singur rinichi donat pentru a înlocui doi rinichi care nu funcționează, ceea ce face ca transplantul de rinichi cu donator viu să fie o opțiune.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel