Noi descoperiri privind riscul de...
Un studiu recent publicat în jurnalul Neurology, aparținând Academiei Americane de Neurologie, relevă o legătură între consumul ridicat de alimente ultra-procesate și apariția semnelor precoce ale bolii Parkinson. Printre aceste alimente se numără cerealele pentru micul dejun, biscuiții, hot-dog-urile, băuturile carbogazoase îndulcite și gustările ambalate.
"Consumul unei diete sănătoase este esențial deoarece a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli neurodegenerative, iar alegerile alimentare pe care le facem astăzi pot influența semnificativ sănătatea creierului nostru pe viitor.
Există tot mai multe dovezi că alimentația poate influența dezvoltarea bolii Parkinson. Cercetarea noastră arată că un consum excesiv de alimente procesate, precum sucuri zaharoase și gustări ambalate, ar putea accelera apariția semnelor timpurii ale bolii", a declarat dr. Xiang Gao, de la Institutul de Nutriție al Universității Fudan din Shanghai.
Studiul a inclus 42.853 de persoane, cu o vârstă medie de 48 de ani, care nu sufereau de Parkinson la începutul cercetării. Participanții au fost urmăriți timp de până la 26 de ani și au completat periodic jurnale alimentare și chestionare medicale.
Cercetătorii au identificat semne timpurii ale bolii Parkinson, cunoscute drept faza prodromală, înainte ca simptomele majore (tremur, probleme de echilibru, mișcare încetinită) să apară.
Printre aceste semne se numără tulburările de somn, constipația, simptomele depresive, durerile corporale, afectarea vederii culorilor, somnolența diurnă excesivă și pierderea simțului mirosului.
Alimentația bogată în alimente procesate, asociată cu semne timpurii ale bolii Parkinson - FOTO: Freepik
Categoria de alimente ultra-procesate include:
- Sosuri, creme tartinabile și condimente
- Dulciuri, gustări și deserturi ambalate
- Băuturi îndulcite sau carbogazoase
- Produse din carne procesată, precum hot-dog-ul
- Produse lactate procesate, inclusiv iaurturi cu adaosuri
- Gustări sărate ambalate
O porție a fost definită, de exemplu, ca o doză de suc carbogazos, 28 grame de chipsuri, o felie de prăjitură ambalată, un hot-dog sau o lingură de ketchup.
Persoanele care au consumat în medie 11 sau mai multe porții de alimente ultra-procesate pe zi au avut de 2,5 ori mai multe șanse să manifeste cel puțin trei semne precoce ale bolii Parkinson, comparativ cu cele care au consumat sub 3 porții pe zi.
Consumul ridicat de astfel de alimente a fost asociat cu aproape toate semnele timpurii, cu excepția constipației.
"Optarea pentru o dietă cu mai puține alimente procesate și mai multe alimente integrale și nutritive ar putea fi o strategie bună pentru menținerea sănătății creierului. Sunt necesare mai multe studii care să confirme că reducerea consumului de alimente procesate poate încetini apariția semnelor timpurii ale bolii Parkinson", a subliniat dr. Gao.
O limitare a cercetării constă în faptul că datele privind consumul alimentar au fost auto-raportate, astfel că participanții ar fi putut uita sau subestima cantitatea și tipul alimentelor consumate.
Acest studiu adaugă un nou capitol în înțelegerea impactului alimentației asupra sănătății neurologice și întărește recomandarea adoptării unui stil de viață alimentar sănătos pentru prevenirea bolilor neurodegenerative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Noi descoperiri privind riscul de...
Tehnica de ultimă generație...
România intră în top la tratamente,...
Siguranța și eficiența tratamentului oncologic depind în mod...
Președintele Casei Naționale de...
Accesul la tratamente oncologice în...
Preşedintele Comisiei de sănătate a...
Durata tratamentului ortodontic variază în funcție de vârsta...