Siguranța și eficiența tratamentului oncologic depind în mod...
Alimentele bogate în flavonoide, precum fructele de pădure și ceaiul, sunt asociate cu reducerea fragilității, menținerea sănătății mentale și susținerea funcției fizice.
Consumul regulat de fructe de pădure, ceai negru, citrice și mere poate contribui la o îmbătrânire mai sănătoasă, sugerează o cercetare amplă realizată de oameni de știință de la Edith Cowan University, Queen’s University Belfast și Harvard T.H. Chan School of Public Health. Potrivit concluziilor, flavonoidele - compuși naturali regăsiți în numeroase fructe și legume colorate - pot juca un rol esențial în menținerea forței fizice, a activității și a clarității mentale pe măsură ce înaintăm în vârstă.
"Scopul cercetării medicale nu este doar să ajutăm oamenii să trăiască mai mult, ci să se mențină sănătoși cât mai mult timp posibil. Știm din cercetări anterioare că persoanele care consumă mai multe flavonoide tind să trăiască mai mult și sunt mai puțin predispuse la boli cronice majore, precum demența, diabetul sau bolile cardiovasculare. Studiul nostru arată că aceste persoane tind să îmbătrânească mai bine", a declarat Dr. Nicola Bondonno, lector asociat la ECU, potrivit Science Direct.
Analiza s-a bazat pe datele a 62.743 de femei și 23.687 de bărbați colectate pe parcursul a 24 de ani. Rezultatele arată că femeile cu cel mai mare aport de flavonoide au prezentat un risc cu 15% mai mic de fragilitate, un risc cu 12% mai mic de declin fizic și un risc cu 12% mai mic de sănătate mentală precară, comparativ cu cele cu cel mai mic aport. La bărbați, asocierea a fost mai vizibilă în ceea ce privește sănătatea mintală.
"Flavonoidele sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce stresul oxidativ și inflamația, de a susține sănătatea vaselor de sânge și chiar de a menține masa musculară - toate acestea fiind importante pentru prevenirea fragilității și menținerea funcției fizice și a sănătății mentale la vârsta înaintată", a explicat autoarea principală, prof. Aedin Cassidy de la Queen’s University Belfast.
Aceasta a subliniat că includerea regulată în dietă a unor alimente bogate în flavonoide - precum fructele de pădure, merele, vinul roșu, portocalele și ceaiul - ar putea susține un proces de îmbătrânire mai sănătos.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard - FOTO: Freepik@stockking
"Am descoperit că participanții care și-au crescut aportul de alimente bogate în flavonoide cu trei porții pe zi au avut un risc cu 6% până la 11% mai mic pentru toate cele trei rezultate legate de îmbătrânire la femei și un risc cu 15% mai mic de sănătate mentală precară la bărbați.
În ansamblu, aceste descoperiri subliniază potențialul unor modificări simple ale dietei în îmbunătățirea calității generale a vieții și în optimizarea îmbătrânirii sănătoase", a afirmat profesorul Eric Rimm de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Studiul oferă argumente solide în favoarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, în care alimentele bogate în flavonoide - ușor de integrat în meniul zilnic - pot deveni aliați valoroși în menținerea sănătății fizice și mentale pe termen lung. Fructele de pădure, ceaiul și merele nu sunt doar gustări plăcute, ci și instrumente științific validate pentru a trăi mai bine, nu doar mai mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Siguranța și eficiența tratamentului oncologic depind în mod...
Președintele Casei Naționale de...
Accesul la tratamente oncologice în...
Durata tratamentului ortodontic variază în funcție de vârsta...
Tehnica de ultimă generație...
România intră în top la tratamente,...
"Mai multe minți, mai puține...
Miruna Ionescu, pacientă vindecată de...