Știai că data și grosimea primei...
În cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP, prof. dr. Victoria Aramă, Medic primar Boli Infecţioase la UMF „Carol Davila” Bucureşti și INBI Prof. Dr. Matei Balș, a subliniat importanța vaccinării anuale împotriva gripei.
Pe măsură ce sezonul gripal se apropie, mulți oameni se pot întreba de ce trebuie să se vaccineze anual. Răspunsul se află în natura mereu schimbătoare a virusurilor gripale și a răspunsului imunitar pe care acestea îl determină. Iată o privire mai atentă asupra importanței vaccinării anuale împotriva gripei.
Potrivit prof. dr. Victoria Aramă, Medic primar Boli Infecţioase la UMF „Carol Davila” Bucureşti și INBI Prof. Dr. Matei Balș, imunitatea generată de vaccinul antigripal durează între 6 și 8 luni, ceea ce face esențială revaccinarea anuală.
"Imunitatea după vaccinul anti-gripal este una limitată, 6-8 luni. De aceea e nevoie de vaccinare anuală, pe de o parte pentru că imunitatea nu este de lungă durată și, pe de altă parte, pentru că structura antigenică a virusului de schimbă", a explicat Prof. dr. Victoria Aramă, Medic primar Boli Infecţioase, UMF ”Carol Davila” Bucureşti, INBI Prof. Dr. Matei Balș, în cadrul conferinței cu titlul ”Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”.
Vezi și: Primul caz de gripă din România. Prof. dr. Victoria Aramă: E un copil de 11 ani
Atunci când primești un vaccin antigripal, corpul tău începe să producă anticorpi, proteine care joacă un rol crucial în apărarea împotriva infecțiilor. Această protecție începe, de obicei, la aproximativ două săptămâni după vaccinare. Odată ce ești vaccinat, sistemul tău imunitar este pregătit să recunoască și să combată virusul gripal, potrivit European Centre for Disease Prevention and Control.
Când un virus gripal intră în corp, acesta încearcă să se atașeze de celulele sănătoase. Anticorpii produși ca răspuns la vaccinare acționează rapid pentru a intercepta și bloca virusul înainte de a se fixa. Dacă sistemul imunitar are anticorpi potriviți, acesta poate dezactiva eficient virusul înainte de a invada și reprogramează celulele sănătoase să producă mai multe virusuri.
Virusurile gripale sunt renumite pentru abilitatea lor de a se adapta. Fiecare sezon gripal aduce diferite tulpini, iar chiar dacă ai fost vaccinat anul trecut, anticorpii tăi s-ar putea să nu recunoască noile variante. Dacă anticorpii nu pot se potrivi cu proteinele de suprafață ale virusului, cunoscute sub numele de antigene, sistemul imunitar rămâne neprotejat, permițând virusului să lanseze un atac reușit.
Pentru a determina ce tulpini de gripă sunt susceptibile să circule în sezonul următor, experții efectuează o supraveghere continuă a virusurilor gripale. Pe baza acestor date, ei selectează trei până la patru tulpini pentru a le include în vaccin. Cu toate acestea, cu peste 18 hemaglutinine cunoscute (H1 la H18) și 9 neuraminidaze (N1 la N9), prezicerea compoziției exacte a virusurilor circulante poate fi o provocare.
Într-un an tipic, vaccinările antigripale pot reduce riscul de îmbolnăvire cu aproximativ 60%. Cu toate acestea, într-un sezon deosebit de dificil, eficiența poate scădea la doar 20% până la 30% pentru populația generală. Acest lucru subliniază necesitatea de a primi un vaccin actualizat în fiecare an.
În fiecare an, virusul gripal evoluează, făcând esențială vaccinarea anuală. Prin aceasta, ajuti la asigurarea că sistemul tău imunitar este pregătit să combată cele mai recente tulpini ale virusului, reducând riscul de îmbolnăvire și contribuind la sănătatea publică generală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...