Un nou instrument de evaluare a...
"De fiecare dată când vorbesc despre digitalizarea sistemului de sănătate unul dintre lucrurile care mi se spun din nou și din nou, și din nou este: este un moft. Păi noi avem nevoie de spitale care să fie construite. Noi murim de nosocomiale și de infecții în spitale. Nu avem medicamente pe piață. Și tu vii și vorbești despre digitalizarea sistemului medical - ca un gadget, ca o soluție care nu rezolva nimic și care pune doar o cireașă pe tort.
Ceea ce încerc eu să explic de fiecare dată este că, de fapt, digitalizarea poate să ne ajute să facem diferența între oameni care astăzi nu au acces la servicii de sănătate și dacă ar avea acces mâine la instrumente digitale, pentru ei viața s-ar schimba total.
M-am uitat în comisia noastră, acolo unde există un așa numit termen tehnic de puncte albe pe harta României, adică puncte din România unde nu ai acces la Internet.
Surpriza, și într-un mod foarte bizar, s-ar putea să sune chiar paradoxal, dar există mai mult acces la Internet în țara asta decât există la canalizare.
Adică ai comunități sărace care nu au apă, dar care s-ar putea să aibă Internet.
Ceea ce vreau să spun cu asta este că în acele comunități marginalizate, sărace, din care oamenii ies rar și oamenii nu știu că au acces gratuit la serviciile de sănătate, ei nici măcar nu-și pun problema să meargă la un spital, pentru că le este frică de faptul că nu au bani să dea la spitalul la care s-ar duce.
Acești oameni, dacă de mâine ar putea să acceseze digital serviciile de sănătate și li s-ar spune pe toate canalele că au acces gratuit la anumite consulturi ar putea să însemne diferența între viață și moarte pentru întregi comunități care astăzi nu au acces la aceste servicii", a declarat Diana Anda Buzoianu, Membru, Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, Camera Deputaților, în cadrul dezbaterii "Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?" organizată de DC Media Group.
"Pentru persoanele cu dizabilități, a merge la spital este o aventură în sine. Și de multe ori s-ar putea că problemele pe care ei le-ar putea rezolva, s-ar putea face prin telemedicină", a mai spus ea.
"Noi avem situația în care oamenii ajung prea târziu la spitale. De multe ori ajungem când situația e atât de gravă încât nu mai poate să fie rezolvată. Ori dacă noi am avea un sistem premergător, mult mai simplu pentru oameni și le-am spune nu mai mergi la spital, nu mai stai la cozi, dar stai de vorbă cu un doctor, poate se întâmplă ceva, poate ar trebui să investighezi, s-ar putea să facă diferența dintre viață și moarte pentru mulți români.
Așa ne dăm seama de ce este nevoie de digitalizare.
Telemedicina... din 2020 avem lege cu prevederi express care vorbesc despre telemedicină.
În 2022, abia la 2 ani distanță, am reușit să dăm normele metodologice de aplicare a acestei legi. Dar atenție, pentru că aceste norme zic în mare parte că este nevoie apoi de ordin de la ministru pentru fiecare serviciu medical în parte.
Noi, în 2023, avem inepția să avem bani, 400 de milioane de euro din PNRR pentru telemedicină, dar încă nu avem normele, ordinele secundare. Singurul ordin și serviciu care e astăzi în pregătire ca să poată să fie decontat de CNAS este pe radiologie. Atât!
Nu avem niciun alt serviciu medical care să fie decontat astăzi prin ordinele de ministru. Noi avem 3 ani de zile de când am trecut legea, dar ne blocăm.
Iar CNAS dacă mergi să îți deconteze îți spune că nu sunt ordine", a conchis Diana Anda Buzoianu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un nou instrument de evaluare a...
Procedurile estetice pentru...
Creșterea popularității băuturilor...
Ce efect nociv are ciocolata pentru rinichii noștri. Ce trebuie să...
Ce trebuie să știi despre nodulii...
O vorbă din popor spune că în lunile...
Mestecatul gumelor tari pentru a...
Progresul într-un antrenament...