Dr. Simin Aysel Florescu, TEST pentru nevaccinați: Dacă nu vrei să te vaccinezi, trebuie să te mut într-o zonă a spitalului unde nu ești în pericol. Unde? Că tot spitalul e cu risc

gripa Foto: Freepik
EXCLUSIV
În comunitățile noastre, riscul și beneficiul vaccinării trebuie clarificate. Fiecare decizie de vaccinare afectează nu doar individul, ci întregul grup.

Vezi și: "Anti-vaccinismul face victime". Dr. Adrian Wiener: Lasă o dâră de neîncredere. E greu de convins că vaccinarea e cea mai eficientă metodă de prevenție

Problema principală a scăderii ratelor de vaccinare nu constă doar în accesul la informație, ci și în modul în care aceasta este comunicată către populație.

"Explicațiile trebuie date și comunicarea privind siguranța, eficiența și necesitatea vaccinării sunt un lucru obligatoriu (comunicarea cu pacientul și la nivel de grup cu pacienții pe care îi ai în grijă). Problema este că această comunicare trebuie făcută pe palierele de înțelegere. Ceea ce am văzut noi din experiența noastră clinică, putem spune "ca televizorul", la nesfârșit, dar totul trebuie adaptat la nivelul de înțelegere al pacientului sau al omului cu care comunici la momentul respectiv.

Din păcate, există un nivel mediu de înțelegere extrem de redus, față de ce ne așteptăm ca și rezultat al comunicării. În ciuda faptului că încercăm să comunicăm, profesionist, pe înțelesul fiecăruia, micile familii care sunt în contact, "linia unu", cum spun eu, de fapt, cu toți pacienții, nivelul de înțelegere, din cauza unei lipse de educație medicală cronică de cel puțin 30 de ani, scade din ce în ce mai mult.

Și ce putem face după ce comunicăm în mod eficient și încercăm să spunem tot ce înseamnă noțiuni de siguranță" a declarat Dr. Simin Aysel Florescu, Manager Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP. 

Lipsa educației medicale îngreunează înțelegerea vaccinării

Sănătatea publică nu este doar o chestiune de opțiune personală, ci una de responsabilitate colectivă. Autoritățile și medicii să își asume un rol mai activ în luarea deciziilor esențiale.

"Cred că decizia nu trebuie lăsată la nivelul de înțelegere al fiecăruia, pentru că este vorba de sănătate publică. Când vorbim de sănătate publică, atunci ar trebui ca autoritățile de sănătate publică, împreună cu noi, medicii, să uzeze de această autoritate, nu la modul de obligativitate, dar la modul „trebuie”, să încercăm să accentuăm puțin nu numai pe puterea de liberă decizie a fiecăruia, ci pe faptul că „trebuie să faci asta, pentru că e mai bine pentru tine”.

Mai este un lucru pe care aș vrea să îl precizez, a uza de „riscuri vs beneficii” într-o comunitate, pentru că noi, cu toții, trăim în comunități, trăim în orașe, trăim în spitale, trăim în școli, trăim în facultăți, trăim în mici grupe de vecini și tot așa. În această comunitate, riscul versus beneficiul, în ceea ce privește vaccinul trebuie foarte bine stipulat", a explicat Dr. Simin Aysel Florescu, Manager Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP.

Citește și: Panencefalita sclerozantă subacută, boala gravă la care vă supuneți copiii. Dr. Simin Aysel Florescu: E de netratat așa ceva! Apare la 8 - 10 ani de la infecție

Exemplul spitalelor: cum protecția eficientă a personalului poate influența colectivul

"O să vă dau un exemplu propriu, de la spital, ca să înțelegeți ce vreau să spun: cadrele medicale, personalul medical și auxiliar au aceleași drepturi ca toată lumea, nu ca și populația generală, se vaccinează sau nu, la libera alegere.

După aceste numărate și interminabile explicații, la un moment dat, câțiva, în urmă cu ani de zile, au decis că nu vor să se vaccineze de gripă. Evident că nimeni nu putea să îi oblige, nu? Și testul făcut de mine a fost următorul: dacă nu vrei să te vaccinezi atunci va trebui să te mut într-o zonă a spitalului unde nu mai ești într-un pericol mare de a te îmbolnăvi de gripă.

Păi unde, că în tot spitalul e gripă, în afara spitalului este risc peste tot. Rezultatul a fost că s-au vaccinat", a continuat Dr. Simin Aysel Florescu, Manager Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP.

Vaccinarea protejează întreaga comunitate, nu doar individul

"La fel și în comunitătți, trebuie explicat riscul de a îmbolnăvii pe toată lumea din jur dacă îți trimiți copilul nevaccinat la școală, în afară de faptul că se îmbolnăvește el, îi îmbolnăvește și pe ceilalți. Sunt o susținătoare a legii vaccinului, nu neapărat cu chestii punitive și maximale dar sunt necesare exact aceste precizări privind riscul și beneficiu și modul în care intri într-o comunitate, respectând niște reguli și regulile sunt ca să nu îi îmbolnăvești pe cei din jur și să nu te îmbolnăvești nici tu.

Am trecut puțin de etapa de explicații pentru că toți medicii, atât medici de familie, cât și clinicieni de spital au explicat aceste lucruri și le explicăm, suntem la dispoziția oricui să le tot explicăm la nesfârșit, nu asta este problema, dar vedem că rata de vaccinare scade în ciuda acestor explicații deci mai trebuie ceva și acel ceva este autoritatea medicală", a adăugat în încheiere Dr. Simin Aysel Florescu, Manager Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC NEWS MEDIA GROUP.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Legumele crucifere, efect anti-cancer. Reduc inflamația
transplant - FOTO: Freepik@whispers
EXCLUSIV
"Revoluția" transplantului. Prof. dr. Gabriel Oniscu: Putem discuta și de transplantul de la alte specii
Margarina - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV

Crossuri externe

pixel