Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană. "Tema sănătății este o temă transversală în societate. Și este o temă transversală la nivelul planetei. Și, de aceea, aș face trei observații scurte", a declarat Mircea Geoană la începutul forumului despre sănătate desfășurat azi, 3 octombrie, la Palatul Parlamentului.
Prima observație a președintelui Institutului Aspen România se referă la acei oamnei care au lucrat pe subiectul sănătate "în timpul președinției de succes a României la Consiliul Uniunii Europene":
"Nu risipiți acești oameni care au învățat în 6 luni de zile lucruri complexe, lucruri sofisticate, negocieri pe un palier pe care nu-l întâlnești în fiecare zi acasă. Să negociezi între Consiliul Europei, Parlamentul European și guvernele naționale este o chestiune pe care o înveți odată-n viață. Nu pierdeți acești oameni! (...) este o armată de oameni hiper-bine pregătiți. Aveți grijă de ei. Mulți se vor risipi. Își vor trimite CV-urile la Comisia Europeană, vor încerca să-și facă un drum în viață independent de statul român. Ar fi o uriașă greșeală", afirmă Mircea Geoană.
Potrivit acestuia, germanii și finlandezii au propus ca, în timpul a 6 președinții succesive, subiectul sănătății să devină unul prioritar. Geoană crede că și românii ar trebui să facă la fel.
"Sandu Rafila mi-a trimis un document la nivelul președințiilor succesive ale UE despre rolul UE în problemele de sănătate globală. (...) Este momentul ca UE și noi, românii, mai emancipați, mai încrezători, mai puternici pe picioarele noastre, să continuăm să fim implicați în aceste lucruri și rog pe Cristi Bușoi ca și la nivel de Parlament European și la nivel de instituții, doamna Păun, la nivel de Guvern, care guvern o ieși, nu contează".
Liderul Institutului Aspen România a povestit cum a apărut ideea unui grup românesc de cancer după modelul celui din Congresul american. Mircea Geoană a povestit că și în Parlamentul European există un grup dedicat acestei afecțiuni.
"Cred că vestea cea mai bună din punct de vedere al abordării mai diversificate a subiectului sănătății, tema conferinței de astăzi, (...) este că s-a decis constituirea unui grup parlamentar dedicat cancerului dincolo de comisiile de sănătate din cele două camere.
Este o dezvoltare remarcabilă. Este un subiect extrem de important, de sensibil. Cred că nu e unul dintre noi care să nu fi avut personal sau în familie sau în cercul de prieteni, de apropiați, situații de acest gen.
Și ideea să aducem lideri politici din alte căi de specialitate și din alte constituențe profesionale este un lucru foarte-foarte bun. Și aștept cu nerăbdare să completăm acest grup, să-l facem să devină activ. Și vă garantez că interacțiunea acestui grup cu Congresul American, cu Parlamentul European, cu parlamentele naționale unde există astfel de grupuri va fi remarcabilă și benefică pentru noi".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Acesta este efectul nedorit al...
Ce trebuie să știi de antibioticele...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...