Acest truc simplu te scapă rapid de...
Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR și fost ministru al Sănătății ne-a vorbit despre digitalizarea medicinei românești și despre exemplul Spitalului SANADOR, care a simplificat mult procedurile și informațiile unui pacient.
Mai mult, întrebat dacă au venit roboții în clinicile din România și cum ar putea ajuta digitalizarea sistemul medical din România, Victor Costache a declarat că:
"Digitalizarea este un termen care este folosit cu ușurință în ultima vreme și care acoperă un concept foarte larg. Vorbim de digitalizarea actului medical, al intervențiilor chirurgicale, dar până atunci trebuie să ne ocupăm de digitalizarea întregului Univers birocratic care înconjoară actul medical și am avea un progres ușor de făcut dacă am reuși să renunțăm la tradiționala și atât de învechita și inutila foaie de observații.
Această foaie de observații pe care o cunoaștem din anii 1950, care nu s-a schimbat de atunci și care se regăsește numai în spitalele din România. Nu există niciun document similar, care să arate atât de stufos și care să fie atât de consumator de timp și de resurse umane în vreun spital din Europa civilizată sau din America de Nord".
"Concret, nu ar trebui să inventăm nimic, să renunțăm la soluțiile originale care caracterizează sistemul sanitar românesc și să folosim dosarele informatice medicale, așa cum se folosesc în momentul de față în medicina modernă.
Nu cred că noi putem da lecții Europei, cel puțin nu în domeniul birocrației", a mai spus Victor Costache.
"Din punct de vedere al digitalizării în Spitalul SANADOR suntem foarte avansați. În primul rând, există un sistem informatic de management al părții birocratice și există un sistem informatic de integrare al actului medical.
Astfel, radiologia, laboratorul, sălile de operații, toate sunt interconectate într-o rețea și în sala de operații putem consulta în orice moment analizele, imaginile venite de la centrul imagistic sau de la laboratoarele de cateterism cardiac. Astfel avem în timp util informații despre analizele pacientului și ceea ce este mai important e că putem consulta în timp real o coronarografie sau un examen CT sau o imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (RMN). Astfel este facilitată munca echipelor chirurgicale și echipelor de anestezie și ATI în timpul intervențiilor chirurgicale.
În plus, în specialitățile în care există indicație, avem robotul da Vinci, care performează în urologie, chirurgie generală, în chirurgie toracică și facilitează actul operator.
Evident, că și imaginile din robotul da Vinci și tot ce se stochează este integrat în spațiul de stocare și în Cloud-ul SANADOR", a declarat Prof. dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR, în cadrul dezbaterii "Ce probleme din sistem poate rezolva digitalizarea Sănătății?" organizată de DC Media Group.
"Aici suntem blocați de cerințele legislative actuale, unde toate documentele trebuie încă scrise la mână.
În momentul de față există integrate chiar și în aplicațiile pe care le folosim în fiecare și în WhatsApp, în mailurile de la Google și Yahoo, sisteme de dictare prin inteligență artificială, care permit chiar și o dictare în limba română corectă și coerentă.
Să nu înțelegem de ce în continuare se vorbește pe scară largă de digitalizare, iar în domeniul medical se mențin regulile stupide ale scriptologiei și scrisului de mână.
Gândiți-vă cât timp se pierde și câtă maculatură aruncată aiurea care pot fi înlocuite printr-o digitalizare coerentă.
Înțeleg că digitalizare greu de făcut acum 10 - 15 ani, când nu existau resurse, nu existau soft-uri, nu existau calculatoare atât de puternice, dar lucrurile s-au schimbat foarte mult", a mai spus el.
"Ați fost ministru al Sănătății, v-ați izbit de birocrația din sistem. Ce s-ar putea schimba între furnitorul de servicii medicale și CNAS?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
"În general, în toate intervențiile noastre realizăm înregistrări video. Trebuie schimbat oarecum mecanismul de control al Ministerului Sănătății sau a CNAS ori de câte ori sunt controale în spitale. De multe ori nu se controlează dacă actul medical a fost făcut sau nu, nu se vorbește cu medicii sau cu pacienții, ci pur și simplu se completează niște foi de observații.
Se numără niște foi, se numără niște ștampile, se pun niște parafe și ajungem la concluzia dacă operațiile au fost făcute bine sau nu.
Cred că prin digitalizare și prin soluțiile pe care le avem acum ar trebui ca în momentul de față ar trebui modernizat și sistemul de control și ieșit din sfera asta pe care o cunoaștem de 30 de ani și care considerăm că este depășită.
Relația ar putea fi simplificată mult prin digitalizare, prin transmiterea în timp real a informațiilor și prin reconceperea unor protocoale de control pe baza acestor noi tehnologii de care dispunem. Trebuie să existe o voință în ambele sensuri și tot acest proces trebuie inițiat de la nivelul Ministerului Sănătății", a conchis Victor Costache.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acestea sunt cele mai importante...