Medicina de familie în timpul pandemiei: ce a fost cel mai dificil, explică dr Valeria Herdea
19 iun, 13:08
Medicina de familie a fost destul de afectată în perioada pandemiei de o serie de neajunsuri. Unul din cele mai mari a fost lipsa de comunicare sau imposibilitatea de a trimite pacienții la spital. Despre aceste neajunsuri a vorbit Valeria Herdea, președinte AREPMF, în cadrul dezbaterii organizate de grupul de presă DC Media Group, cu tema: Cum va arăta noua normalitate.
Medic
EXCLUSIV

Valeria Herdea, președinte Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMFA), a participat la dezbaterea online organizată de grupul de presă DC Media Group cu tema:  Cum va arăta „noua normalitate” în sistemul sanitar. Potrivit ei, medicina de familie a întâmpinat greutăți pe perioada pandemiei, pacienții fiind cei care au avut de suferit. „Mulți dintre pacienții care s-au prezentat cu diverse afecțiuni la începutul pandemiei nu au fost primiți în spitale, dacă s-au prezentat singuri și nu prin 112. Aceasta a fost una din problemele pe care le-am întâmpinat. Am avut pacient pentru care a trebuit să intervenim, a avut multiple sângerări și înainte de pandemie s-a dus dintr-un spital în altul, iar pe perioada pandemiei, familia efectiv ni s-a adresat nouă pentru că nu reușea să-l interneze. Până la urmă am reușit, dar cu foarte multă dificultate.

Într-o altă situație, un pacient suspect de cancer laringial, avea o tomografie, foarte foarte greu a putut fi internat. Toate dificultățile acestea au pus o presiune teribilă în relația medic-pacient și asupra pacientului. Nivelul de stres a fost cauzat pe de o parte de lipsa informațiilor la care pacientul a avut sau nu acces, de sursele de informații pe care le-ați avut și dumneavoastră și noi, de faptul că foarte multe dintre informațiile medicale pe care noi, ca medici, le-am aflat din media și nu le-am primit pe canale medicale, faptul că s-a comunicat destul de greoi și dificil din partea autorităților, în primul rând către medici. De asemenea, lipsa protocoalelor pe toți ne-a lovit foarte tare”, a spus ea în cadrul dezbaterii.

Mai multe detalii găsiți în materialul video atașat


Ştiri Recomandate

Stresul generat de pandemie, calmat de patrupezi
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri