HEALTH ROMÂNIA II. Sorina Pintea, despre terapia AVC: de la 1 ianuarie se face tromboliza în 43 de centre

Sorina Pintea
Tromboliza se face, începând din 1 ianaurie, în 43 de centre din țară. Până acum, acest tip de terapie în accidentul vascular cerebral se făcea în doar 8 centre. Sorina Pintea a spus la dezbaterea HEALTH ROMÂNIA II că nu e nevoie de bani în plus pentru aceste centre, pentru că se fac în unitățile de primiri urgențe.

Tratamentele curative pentru accidentul vascular derebral - trombectomia, care se introduce din 2019 în România - sunt adevărate revoluții în ceea ce privește acest tip de terapii. În tratamentul accidentului vascular ischemic prin trombectomie mecanică, la momentul de față există patru centre în România, care pot acoperi acest tip  de tratament, dintre care două centre au caracter de permanență și asigură serviciilemedicale 24/7 în tomp ce celelalte două, doar pe timpul zilei, după cum a arătat Simona Brana, country manager al Medtronic, preznetă în dezbaterea HEALTH ROMÂNIA II.

Accidentul vascular cerebral este cea de-a doua cauză de deces și prima cauză de invaliditate, atât în România, cât și la nivel global. „Anul trecut sau anul acesta ați introdus trombliza în 43 de centre. A fost extins de la 8 la 43 de centre. Dar ultima dată discutam despre faptul că tromboliza ar trebui să fie înafara acestei axe prioritare de la Ministerul Sănătății, unde rămân doar trombectomia mecanică: credeți că mai există vreo șansă, vreun viitor?”, a întebat ea în cadrul dezbaterii.

Sorina Pintea a explicat: „Eu zic că acesta este un proeict foarte bun. După cum am discutat, de la 1 ianuarie se face tromboliza în 43 de centre. Și tot eu am spus, insist, nu e nevoie de un program național pentru asta, pentru că există fonduri în unitățile de primiri urgențe. Trombliza se face în unitățile de primiri urgențe, medicii sunt de gardă, sunt plătiți, nu există chestiuni suplimentare, nu-i nevoie de un program național pentru tromboliză. E nevoie de voință. Dar, am făcut asta pentru a demonstra că se poate în România, în sfârșit, în 2019, să facem trombiliza accidentului vascular”.

Banii din program trebuie să meargă la centrele de trombectomie mecanică, pentru că este vorba de costuri mari și de resurse importante, a mai arătat ministrul Sănătății, continuând că se declară optimistă că proiectul va continua așa cum a fost gândit și început. „Sunt convinsă că gândirea va fi similară, mai mult decât atât, planul nostru era să legăm toate aceste 43 de centre, cu aceste centre de trombectomie mecanică, astfel încât datele medicale ale pacientului cu acccident vascular să poată fi transmise acestui centru și să se ia decizia transferului urgent al pacientului, în acel interval stabilit de protocoale, pentru a putea fi făcută procedura respectivă”, a mai precizat ea.

Potrivit acesteia,  „Ordinul este, trebuie modificată hotărârea cu programele, practic,de la 1 ianuarie banii să nu mai meargă pe tromboliză, pentru căoricum au fonduri în unitățile de primiri urgențe. Spun asta pentru că la Baia Mare, pe vremea când eram manager, am început să facem tromboliza în urgență, fără niciun ban în plus față de ceea ce aveam.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel