Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților: vaccinarea trebuie să fie sprijinită

Deputatul - doctor Corneliu Florin Buicu Foto: arhiva personala
Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a vorbit la dezbaterea Health Romania, organizată de DC Media Group, despre vaccinare.

Florin Buicu, vaccinare. Invitat la dezbaterea Health România, organizată de DC Media Group, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a vorbit despre vaccinare.

"Susțin vaccinarea și România are nevoie de vaccinare. Problema aceasta a legii vaccinării, dacă tot a fost considerată obligatorie, Guvernul României putea să și-o asume și să o dea prin ordonanță de urgență", a afirmat Florin Buicu.

Florin Buicu, vaccinare: întârzieri la licitații

Potrivit deputatului Buicu, "nu este nevoie de lege pentru a stabili cantitatea de vaccinuri de anul ăsta sau de anul viitor". "Ministerul Sănătății poate să vină să spună: am nevoie de atâtea vaccinuri și am nevoie să dau drumul la licitație la timp pentru că disfuncționalitățile apărute în aprovizionare erau date de faptul că licitațiile în loc să fie pornite la timp erau pornite cu întârziere. Și aici, pacienții și industria pot să confirme acest lucru", a precizat parlamentarul.

Acesta a mai dat exemplu vaccinului gripal, pentru care Organizația Mondială a Sănătății vine și stabilește datele și într-o lună de zile ar trebui să apară licitația pe site-ul Ministerului Sănătății. Însă, continuă acesta, de multe ori erau prelungiri de luni de zile.

"Faptul că am nevoie de o finanțare multianuală astfel încât să am certitudinea că pentru o perioadă de până la patru ani cantitățile de vaccin sunt cele necesare este o altă discuție", mai amintește Buicu. El subliniază că nu e nevoie de o lege a vaccinării ca să se asigure "continuitatea cantităților și distribuția pe lanțul de frig până la nivel local", ci sunt suficiente reglementările actuale. Acesta susține că prin modificări la nivel de ordin de ministru s-ar putea încuraja medicul de familie să fie mai bine plătit.

"Sunt măsuri pentru care n-am neapărat nevoie de legea vaccinării. Am nevoie de vaccinare și vaccinarea trebuie să fie sprijinită în România", apreciază Florin Buicu, adăugând că mediul privat are un rol important în a susține campaniile de conștientizare a vaccinării în România.

Florin Buicu, vaccinare: privatul, complementar statului

Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a mai discutat despre legătura dintre sistemul public de sănătate și cel privat.

"Nu putem vorbi doar de un sistem public și doar de un sistem privat. Avem nevoie de un echilibru, iar sistemul privat trebuie să fie în plus față de sistemul public, adică o complementaritate între cele două", subliniază acesta.

Ca să-și întărească ideea, Buicu a amintit că sunt state la nivel european care au respins un investitor privat care a ofertat un serviciu medical la jumătate de preț, apoi sistemul medical de stat a fost privatizat, iar prețul la respectiv oferta a fost triplat. Aceasta s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, în Bulgaria pe partea de servicii de coronografii.

"După privatizare, însemnând și resurse, și oameni, prețul ofertat a fost triplat. Ciclul de pregătire al unui centru de acest tip este de minim 5-10 în funcție de specialitate. În momentul în care au fost privatizați a fost preluată și structura – clădiri, dotări –, și oameni. Să vii tu ca stat să pregătești o echipă nouă în acest domeniu durează cel puțin 5 ani. Și atunci trebuie să existe, de fapt, un echilibru, între sistemul public și sistemul privat", afirmă deputatul Buicu.

Forumul „HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019" a fost organizat de trustul de presă DC Media Group. Evenimentul, care a fost transmit simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News, DC Business și DC Medical, i-a avut ca parteneri principali pe Abbvie și Antibiotice Iași. Alături de ei, parteneri au fost Terapia (parte a Sun Pharma Company), Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria, Pfizer, Roche, Servier și lanțul de clinici private Sanador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel