Alimentele care te fac să trăiești sănătos până la 90 de ani. Ce trebuie să mănânci

carbohidrati - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
Alimentele care te fac să trăiești sănătos până la 90 de ani. Ce trebuie să mănânci.

Un studiu american arată că fibrele și carbohidrații de calitate consumați la vârsta mijlocie pot influența starea de sănătate la bătrânețe Alegerile alimentare din perioada de mijloc a vieții pot contribui semnificativ la o bătrânețe sănătoasă, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (Tufts University), în colaborare cu Harvard T.H. Chan School of Public Health. Publicată recent în jurnalul JAMA Network Open, cercetarea evidențiază legătura dintre consumul de fibre alimentare și carbohidrați de calitate în perioada de mijloc a vieții și un profil general mai bun de sănătate la vârste înaintate, în cazul femeilor.

Carbohidrații buni pot face diferența la 30 de ani distanță

"Am auzit cu toții că diferiți carbohidrați pot afecta sănătatea în moduri diferite - fie în ceea ce privește greutatea, energia sau nivelul zahărului din sânge. Dar, în loc să analizăm doar efectele imediate ale acestor macronutrienți, ne-am dorit să înțelegem ce ar putea însemna ei pentru o sănătate bună peste 30 de ani. Descoperirile noastre sugerează că calitatea carbohidraților ar putea fi un factor important pentru îmbătrânirea sănătoasă", a explicat Andres Ardisson Korat, cercetător la HNRCA și autor principal al studiului.

Date pe termen lung, concluzii solide

Analiza a fost realizată pe baza datelor colectate de-a lungul a trei decenii prin Nurses’ Health Study, un studiu amplu care a inclus peste 47.000 de femei. În 2016, acestea aveau între 70 și 93 de ani. Încă din 1984, la fiecare patru ani, participantele completau chestionare detaliate privind frecvența consumului de alimente, ceea ce a permis cercetătorilor să urmărească aportul total de carbohidrați, dar și diferențele între carbohidrații rafinați și cei de calitate superioară (nerafinați), precum și consumul de fibre, fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.

Pe baza acestor date, cercetătorii au calculat și indicele glicemic și încărcătura glicemică pentru fiecare participantă, pentru a înțelege impactul global al alegerilor alimentare.

Ce înseamnă "îmbătrânire sănătoasă"?

În cadrul studiului, îmbătrânirea sănătoasă a fost definită prin absența a 11 boli cronice majore, lipsa declinului cognitiv sau fizic și o stare mentală bună - toate acestea fiind auto-raportate de participante. Dintre cele peste 47.000 de femei, 3.706 au îndeplinit criteriile de îmbătrânire sănătoasă.

Alimentele care te fac să trăiești sănătos până la 90 de ani. Ce trebuie să mănânci - FOTO: Freepik@lucigerma

Legătura clară între fibre și o viață mai lungă și mai bună

Analiza a arătat că un aport ridicat de carbohidrați de calitate (din cereale integrale, fructe, legume și leguminoase) și de fibre în perioada de mijloc a vieții a fost asociat cu o probabilitate mai mare - între 6% și 37% - de a îmbătrâni sănătos. În schimb, un consum crescut de carbohidrați rafinați (din zaharuri adăugate, cereale rafinate și cartofi) și legume amidonoase a fost legat de o probabilitate cu 13% mai mică de îmbătrânire sănătoasă.

"Rezultatele noastre sunt în concordanță cu alte dovezi care leagă consumul de fructe și legume, cereale integrale și leguminoase de un risc mai scăzut de boli cronice. Acum vedem și asocierea acestor alegeri alimentare cu funcționarea fizică și cognitivă la vârste înaintate", a declarat Qi Sun, profesor asociat în cadrul departamentelor de nutriție și epidemiologie de la Harvard Chan School, coautor al studiului.

Studiul are limite, dar și perspective promițătoare

Autorii studiului recunosc că un punct slab al cercetării este faptul că majoritatea participantelor au fost femei albe, cu educație medicală, ceea ce limitează generalizarea rezultatelor la populații mai diverse. Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a verifica dacă aceste concluzii se aplică și altor grupuri demografice.

"Studiile încep să arate o asociere clară între alegerile alimentare din perioada de mijloc a vieții și calitatea vieții în anii târzii. Cu cât înțelegem mai mult despre îmbătrânirea sănătoasă, cu atât știința ne poate ajuta să trăim mai bine, mai mult timp", a subliniat Ardisson Korat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
De ce unii oameni au nevoie de mai puțin somn decât alții?

Crossuri externe

pixel