Dr Adrian Wiener despre anti-vaccinare: Este o dâră mare în spatele numărului de decese evitabile

Adrian Wiener  FOTO: arhivă personală
EXCLUSIV
Adrian Wiener, de la Comisia pentru Sănătate din Senat, a vorbit, în cadrul dezbaterii „Vaccinarea: ignorată în România, soluție pentru a lupta cu epidemiile prevenibile", despre fenomenul anti vaccinare din România și despre tinerii care îl promovează.

"Sunt victime ale unei campanii anti vaccinare, care de fapt are un substrat cvasi- religios. Argumentele pe care acești oameni le aduc, practic unei convineri care este ruptă total de realitate și de baza științifică a vaccinării, din păcate sunt împachetate de ani și ani de zile sub diverse formule și livrate acestor oameni care sunt persoane, în general, cu surse de informare diverse, cuplate la fluxul de informație și care sunt victimele acestor persoane care perpetuează de niște zeci de ani mișcarea anti vaccinistă. Din păcate este o dâră mare în spatele numărului de decese evitabile", a declarat Adrian Wiener în cadrul dezbaterii de la DC News și DC Medical.

Dr. Adrian Wiener spune că un plan colectiv de vaccinare ar putea eradica definitiv multe boli.

"Ne vaccinăm pentru a ne proteja copii sau pentru a ne proteja pe noi înșine, dar mai există un plan, acela al efortului colectiv, în care vaccinându-ne, fiecare dintre noi în parte, contribuim la crearea unui scut imun, care dacă este suficient de inalt și suficient de mult timp susținut, duce la eradicarea definitivă a unor boli. Ar trebui să înțelegem că există și acest tip plan colectiv, în care fiecare dintre noi, prin vaccinare, contribuim practic la împingerea tot mai departe de persoanele vulnerabile a acestor boli, care pentru unii pot fi fatale", a mai spus acesta. 

Acesta a dat mai multe exemple de situații, în istorie, când vaccinarea a pus capăt unor molime. De asemenea, medicul amintește faptul co OMS avea în plan eradicarea rujeolei până în 2020, lucru care însă nu s-a întâmplat în România.

"Avem exemplu în istoria științei a eradicării variolei, în 1980, o boală cumplită, care a lăsat în urmă 500 de milioane de morți.
Avem planurile făcute de Organizația Mondială a Sănătății pentru boli care, de asemenea, pot fi eradicate, iată rujeola, este una dintre ele. Rujeola poate fi eradicată definitiv. Singurul rezervor biologic este rezervorul uman și dacă îmi aduc bine aminte, undeva pe la începutul decadei, obiectivul OMS era să eradicăm rujeola până în 2020. Sigur, a existat, în mare parte renunțarea la acest tip de vaccinare sub imperiul acesta al mișcării anti vacciniste, România este un exemplu dintre țările care au lăsat garda jos, și iată că avem o epidemie care durează de patru ani de zile și practic avem cazuri de export și în Italia și în țări care nu au mai boala aceasta de foarte multă vreme. Tuberculoza poate fi eradicată. Desigur, acolo, măsurile sunt un pic mai complexe decât simpla vaccinare, dar este vorba tot de comprimarea progresivă a rezervorului de boală uman", a subliniat medicul. 

Totodată, Dr. Adrian Wiener a ridicat problema vaccinării și în contextul pandemiei de COVID-19.

"În ceea ce privește COVID-19, sigur, va fi trasă o linie la un moment dat, sigur că vom avea un vaccin pentru SARS-COV-2. Sigur că din nou se va pune problema dacă există decizia individuală a fiecăruia dintre noi să ne vaccinăm și să ne protejăm sau suntem dispuși să participăm la acest efort colectiv de creare a unui scut imun în jurul persoanelor vulnerabile vaccinându-ne", a mai spus acesta

 

Întreaga dezbatere poate fi urmărită aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel